Πότε μια γυναίκα θα πρέπει να κάνει καλλιέργεια κολπικού υγρού

Κανταρτζή Φεβρωνία

Μικροβιολόγος

Πότε μια γυναίκα θα πρέπει να κάνει καλλιέργεια κολπικού υγρού

Η καλλιέργεια κολπικού υγρού, η μικροβιολογική εξέταση δηλ του επιχρίσματος που λαμβάνεται από τον κόλπο κ τον τράχηλο της μήτρας είναι μια γρήγορη, απλή, αλλά αναντικατάστατη εξέταση για τη διάγνωση μικροβιακής λοίμωξης της γεννητικής περιοχής καθώς απομονώνει κ ταυτοποιεί τους υπεύθυνους μικροοργανισμούς.

Τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν μια γυναίκα στον γυναικολόγο της είναι :
• Κνησμός
• Αυξημένες εκκρίσεις (υγρά κίτρινα ή λευκωπά, δύσοσμα)
• Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή κ
• Αίσθημα καύσου
Τα μικρόβια που απομονώνονται κ μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα είναι κυρίως οι μύκητες, η G. vaginallis , αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι, τριχομονάδες αλλά κ μικρόβια που αποικίζουν ευκαιριακά την περιοχή κ ανήκουν στη χλωρίδα του εντέρου’ ενώ το Mycoplasma hominis το Ureaplasma urealyticum κ τα Chlamydia trachomatis προκαλούν τραχηλίτιδα
Η εξέταση αυτή είναι λοιπόν απαραίτητη να λαμβάνει χώρα όταν μια γυναίκα παρατηρήσει κάποια απ΄τα προαναφερόμενα συμπτώματα.
Σε περίοδο κύησης όμως είναι αναγκαίο να γίνεται τακτικός έλεγχος καθώς υπάρχουν μικρόβια τα οποία μπορούν αν προκαλέσουν είτε πρόωρη ρήξη των υμένων, είτε να μεταδοθούν από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια του τοκετού προκαλώντας έτσι στο νεογέννητο ποικίλης βαρύτητας λοιμώξεων (από μια απλή επιπεφυκίτιδα, πνευμονία, μικροβιαιμία, έως κ σηψαιμία!)
Μετά την απομόνωση κ την ταυτοποίηση του παθογόνου μικροοργανισμού απ τον μικροβιολόγο θα μπορέσει λοιπόν ο γυναικολόγος να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για την εξάλειψη του μικροβίου.
Συμπερασματικά οποιοδήποτε σύμπτωμα από τη γεννητική περιοχή δε θα πρέπει να λαμβάνεται ως φυσιολογικό ή ν αγνοείται αλλά να οδηγεί στον γιατρό ώστε να διενεργείται έγκαιρα η καλλιέργεια η οποία είναι ιδιαίτερα ανώδυνη, απλή κ προσφέρει προστασία κ στα δύο φύλλα

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;