Ο ρόλος της διατροφής στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ)

Ο ρόλος της διατροφής στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ)

Η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται τις περισσότερες φορές από:

  1.  Υπερκινητικότητα
  2.  Διάσπαση προσοχής
  3.  Παρορμητικότητα

Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα σαφή αν και υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ΔΕΠ-Υ θεωρείται έως ένα βαθμό κληρονομική. Τη συναντάμε στη σχολική ηλικία, σε δύο τουλάχιστον διαφορετικά περιβάλλοντα και η διάγνωση συνεχίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό και στην ενήλικη ζωή.

Σε καμία περίπτωση η διαταραχή δεν οφείλεται σε ελλείπεις γονική φροντίδα ή στον τρόπο που μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά τους. Οι γονείς θα ήταν θεμιτό να την αντιμετωπίσουν μέσω ολιστικών προσεγγίσεων όπως θεραπευτικά προγράμματα, συνεργασία με εκπαιδευτικό πλαίσιο, εξωσχολικές δραστηριότητες.

Στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης τις τελευταίες δυο δεκαετίες προσπαθεί να διαπιστωθεί η συσχέτιση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και στην διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Να σημειωθεί ότι οι έρευνες εστιάζουν όχι πως μπορεί η διατροφή να αποτρέψει τη διαταραχής αλλά πως μπορεί η διατροφή να μειώσει τη συμπτωματολογία ατόμων που ήδη έχουν διαγνωστεί.

Άτομα ενήλικα ή γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ υποστηρίζουν ότι είχαν ευεργετικά αποτελέσματα με την αλλαγή στη διατροφή τους. Να επισημανθεί ότι τα παρακάτω στοιχεία προκύπτουν από τις μαρτυρίες τους και ύστερα από τις βιβλιογραφικές πηγές, αφού αυτές ακόμα είναι ελάχιστες.

Κάποιες από αυτές τις αλλαγές που εάν πραγματοποιηθούν μπορούν πιθανά να μειώσουν τη συμπτωματολογία είναι οι εξής:

  •  Αποφύγετε τη ζάχαρη και ειδικά τη σοκολάτα και τα αναψυκτικά σε βραδινές ώρες, αφού πολλές φορές τα άτομα νιώθουν μετά την κατανάλωση τους έντονη υπερδιέγερση, αϋπνία και έλλειψη συγκέντρωσης
  •  Μειώστε τα λιπαρά οξέα όσο αυτό είναι δυνατό. Τα λανθασμένα είδη λιπαρών συνήθως είναι τα κορεσμένα, όπως το ελαιόλαδο
  •  Ελαττώστε σημαντικά το αλάτι, αφού όπως είναι γνωστό το αλάτι ανεβάζει την πίεση του αίματος.
  •  Αυξήστε τις τροφές που έχουν σίδηρο αφενός για να αυξηθεί η συγκέντρωση –προσοχή, αφετέρου να μειωθεί έντονα η σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, μια μελέτη στο Ισραήλ, σε παιδιά που είχαν τη διάγνωση διάσπαση προσοχής, βρέθηκε ότι το σίδηρο βελτίωσε την συμπτωματολογία.
  •  Επιλέξτε τρόφιμα με βασικά λιπαρά οξέα όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς, αυγά με ωμέγα-3.
    Οι γονείς υποστήριξαν ότι όταν τα παιδιά λάμβαναν αυτές τις τροφές εκτελούσαν περισσότερα συγκεντρωμένα τις εργασίες τους.
  •  Προτιμήστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη B όπως ψωμί, συκώτι, ρύζι, λαχανικά, γάλα, δημητριακά ολικής αλέσεως. Σε μελέτες που έχουν γίνει σε ενηλίκους και σε γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ διαπιστώθηκε ότι μειώνουν τη νευρικότητα και την ένταση.
    Να σημειωθεί, ότι οι βιταμίνες για ιατρική ασφάλεια και ειδικά για τα παιδιά είναι σημαντικό να λαμβάνονται από τις τροφές και όχι από τα σκευάσματα, εκτός εάν υπάρχει σύσταση από γιατρό.
  •  Επιλέξτε τροφές με μαγνήσιο και ασβέστιο. Έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα με ΔΕΠΥ αντιδρούσαν καταπραϋντικά στη λήψη ασβεστίου και μαγνησίου.

Κάποιες πρακτικές που θα βοηθούσαν σε σχέση με τις παραπάνω διατροφικές συνήθειες και ειδικά τα παιδιά είναι οι εξής:

  •  Να τρώτε μαζί με το παιδί σας, όποτε το επιτρέπει το πρόγραμμα σας. Εδώ, να επισημάνουμε ότι η ρουτίνα και η σταθερότητα ακόμα και στο φαγητό, παίζει σημαντικό ρόλο για τα παιδιά που βιώνουν τη διαταραχή.
  •  Μην χρησιμοποιείται το φαγητό, σαν είδος επιβράβευσης, δωροδοκίας ή απειλής, γιατί το παιδί πολύ πιθανόν θα συνδέσει το φαγητό με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.
  •  Προσπαθήστε να εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία αγορά υγιεινών τροφών με το να πηγαίνετε πχ μαζί στο super market ή στο μανάβη.
  •  Βάλτε στην οικογενειακή διατροφή το πρωινό, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πιο αποδοτικά στο σχολείο.

Τέλος, θα πρέπει να γίνεται εσείς πρότυπο για το παιδί σας.
Οι καλές διατροφικές συνήθειες,συνήθως αν αποκτηθούν διατηρούνται μια ζωή.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;