Πολυπαραμετρική τομογραφία προστάτη

Σίσκας Νικόλαος

Ακτινολόγος – Ακτινοδιαγνώστης

Πολυπαραμετρική τομογραφία προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη θα απασχολήσει έναν στους εννιά άντρες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Έχει την ιδιαιτερότητα να είναι συχνά πολυεστιακός, δηλαδή να εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία στον αδένα του προστάτη.

Έως πρόσφατα, η διάγνωση βασιζόταν στη δακτυλική εξέταση και στη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA. Επιπρόσθετα σε ύποπτα αποτελέσματα, διενεργείται διορθική βιοψία καθοδηγούμενη από υπερηχογράφημα, μια διαδικασία αρκετά δυσάρεστη και με πιθανές επιπλοκές και στην οποία μπορεί να μη διαγνωστούν κάποιες βλάβες κυρίως στο πρόσθιο τμήμα του αδένα.

Και εδώ ακριβώς μπορεί να βοηθήσει μια ειδική μαγνητική τομογραφία του προστάτη που ονομάζεται πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία (mpMRI: multiparametric magnetic resonance imaging), η οποία είναι μια σχετικά νέα απεικονιστική εξέταση που διενεργείται σε τελευταίας γενιάς Μαγνητικούς Τομογράφους και πρόσθεσε ένα νέο εργαλείο στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργία του αδένα, και εντοπίζει με ακρίβεια τις ύποπτες για καρκίνο εστίες. Μάλιστα, όταν αποφασιστεί η διορθική βιοψία, περιορίζει το πεδίο διερεύνησης του προστάτη, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και περιορίζοντας τον επώδυνο χαρακτήρα της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω εξέταση δεν αντικαθιστά για την ώρα τη διορθική βιοψία, κάτι που με την εξέλιξη των μαγνητικών τομογράφων μπορεί να γίνει στο μέλλον, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα στον ακριβέστερο εντοπισμό του καρκίνου και τη χαρτογράφησή του. Μάλιστα, σκόπιμο είναι να προηγείται της βιοψίας, ώστε να την καθιστά περισσότερο στοχευμένη. Ειδικά στις περιπτώσεις που η ύποπτη εστία είναι μικρή ή βρίσκεται στη πρόσθια επιφάνεια του προστάτη, η πολυπαραμετρική τομογραφία είναι πολύτιμη.

Επίσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και λόγω της σημασίας του αρνητικού προγνωστικού της χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι σε αρνητικά αποτελέσματα μπορούμε να καθησυχάσουμε τον εξεταζόμενο και το γιατρό του με μεγάλη βεβαιότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα ακριβής στον εντοπισμό της εστίας ή των εστιών κακοήθειας, αποτελώντας πυξίδα για τη διορθική βιοψία, που δεν χρειάζεται να επεκταθεί σε πολλά σημεία του αδένα, αλλά επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη περιοχή, περιορίζοντας την ταλαιπωρία του ασθενή. Παράλληλα, μειώνει το ενδεχόμενο των ανεπιθύμητων επιπλοκών κατά την ιστολογική εξέταση.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία  προστάτη διαρκεί περί τα 30 -40 λεπτά και είναι ανώδυνη, ενώ δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή, πέρα από να είναι νηστικός για κάποιες ώρες πριν τη διενέργειά της.Η ακρίβεια της διάγνωσης στην οποία οδηγεί η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 97%, επιτρέπει στον γιατρό να σχεδιάσει με μεγαλύτερη ευχέρεια την θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του προστάτη. Επίσης, μπορεί να γίνει οδηγός και για τη διενέργεια μιας ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής, βοηθώντας στον σχεδιασμό του χειρουργείου και ακολούθως στην αποτελεσματικότερη αφαίρεση του προστάτη. Μάλιστα, μπορεί να συμβάλει και στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας θεραπευτικής προσέγγισης.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη περιλαμβάνεται στα διαγνωστικά εργαλεία του ιατρικού εργαστηρίου απεικονίσεων ‘’ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΛΕΣΒΟΥ’’, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και εμπλουτίζει συνεχώς τις υπηρεσίες του.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;