Συμβουλές για θηλασμό!

Ζαφειρίου Αφροδίτη

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Συμβουλές για θηλασμό!

Θηλασμός – Το καλύτερο δώρο από τη μητέρα στο παιδί!

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.

Οι γυναίκες που επιλέγουν το θηλασμό, γνωρίζουν συνήθως τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος. Πολλές αναζητούν τη μοναδική εμπειρία του δεσμού που αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και νεογνού, που είναι χαρακτηριστική στο θηλασμό. Η υποστήριξη του συντρόφου και του οικογενειακού και επαγγελματικού περιβάλλοντος της μητέρας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για θηλασμό και στην ικανότητά της να το πράξει με επιτυχία. Ο θηλασμός του μωρού είναι θεωρητικά μια κίνηση απλή και φυσική. Στην πράξη όμως γεννιούνται αρκετά ερωτήματα.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Για ένα σωστό ξεκίνημα, είναι καλύτερα ο θηλασμός να αρχίζει αμέσως μετά το τοκετό!

Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε άνετα

  • Όσο πιο άνετα κάθεστε, τόσο πιο πολύ θα το απολαύσετε!
  • Καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα που θα στηρίζει την πλάτη και τους αγκώνες σας.
  • Μαξιλάρια τοποθετημένα κάτω από το μωρό όσο θηλάζει είναι χρήσιμα στηρίγματα και για σας και για το μωρό.

Πώς θα πιάσει το μωρό σωστά τη θηλή;

  • Για να βοηθήσετε το μικρό σας να πιάσει σωστά τη θηλή έχετε τη μύτη του στην ίδια ευθεία με την θηλή σας.
  • Φέρτε το μωρό μπροστά στο στήθος σας, όχι το στήθος προς το μωρό σας.
  • Το μωρό σας θα έχει πάρει τη σωστή θέση όταν το στοματάκι του καλύπτει μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω (η καφέ περιοχή γύρω από τη θηλή) και δεν πιάνει μόνο τη θηλή!

Πόσο συχνά θηλάζω;

Όσο συχνά θέλει το μωρό σας. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Τα μεσοδιαστήματα των θηλασμών ποικίλουν ανάμεσα σε δύο με τέσσερις ώρες. Να γνωρίζετε ότι όσο πιο συχνά θηλάζετε τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται από το στήθος.

Πότε καταλαβαίνω ότι χόρτασε;

Όταν το μωρό σας είναι ικανοποιημένο και έχει χορτάσει, συνήθως αποκοιμιέται και αφήνει το στήθος από μόνο του. Όταν το μωρό σας αφήνει το στήθος, μπορείτε να το βάλετε να ρευτεί, κρατώντας το σε όρθια θέση και χτυπώντας το απαλά στη πλάτη.

Φροντίστε τον εαυτό σας!

Ο πετυχημένος θηλασμός εξαρτάται από την καλή σας υγεία! Να ξεκουράζεστε, να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να ενυδατώνεστε επαρκώς πίνοντας αρκετά υγρά.Φορέστε ένα υποστηρικτικό σουτιέν θηλασμού και τοποθετήστε επιθέματα στήθους σε αυτό έτσι ώστε να απορροφώνται τυχόν εκκρίσεις γάλακτος.

Όταν λείπετε

  • Μπορείτε να ξεκινήσετε να αντλείτε το γάλα σας με θήλαστρο έτσι ώστε να απολαμβάνει το μωρό σας το μητρικό γάλα όσο εσείς λείπετε! Να χρησιμοποιείτε την αντλία τακτικά έτσι ώστε το σώμα σας να ξέρει πόσο πρέπει να παράγει.
  • Μπορείτε να διατηρήσετε το μητρικό γάλα στο ψυγείο (4-6 ᵒC) μέχρι 24 ώρες ή στην κατάψυξη (-18, -20 ᵒC) μέχρι 3 μήνες.

Προσοχή!!

Εάν τα στήθη σας είναι ζεστά και ευαίσθητα τότε έχουν μάλλον γεμίσει και πρηστεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως μαστίτιδα. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό τρέφεται τακτικά και αδειάζει το στήθος κάθε φορά.

Εάν οι θηλές σας έχουν πληγές σημαίνει ότι δεν έχετε σωστή στάση θηλασμού και ότι το μωρό δεν πιάνει σωστά τη θηλή.

 

 Ο γιατρός και η μαία σας είναι πάντα δίπλα σας για την παροχή συμβουλών, οδηγιών και πληροφοριών! Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε αυτούς εάν έχετε απορίες ή προβλήματα!

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;