Θυρεοειδής και παιδί

Μουφλουζέλλης Ασημάκης

Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

Θυρεοειδής και παιδί

Tα τελευταία χρόνια παρατηρειται μία μεγάλη αύξηση των ασθενών που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, οι λεγόμενες θυρεοειδοπάθειες. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανισθούν από πολλή μικρή ηλικία.

Τα βρέφη δύναται να αποκτήσουν προβλήματα με το θυρεοειδή τους από τη γέννησή τους, δεδομένου ότι μπορεί να γεννηθούν με μη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μία κατάσταση που ονομάζεται συγγενής υποθυρεοειδισμός. Ευτυχώς, η εξέταση ρουτίνας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς στα νεογέννητα είναι υποχρεωτική.Εάν αυτή επιβεβαιώσει συγγενή υποθυρεοειδισμό, στο βρέφος χορηγείται αμέσως θεραπεία.

Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς τους για τους ίδιους λόγους με τους ενήλικες.

Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης υποθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους είναι μια κατάσταση που ονομάζεται θυρεοειδίτιδα Hashimoto, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα και παρεμβαίνει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Συχνά το πρώτο σημάδι είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού μειώνεται απροσδόκητα και η σκελετική ανάπτυξη καθυστερεί. Το παιδί μπορεί επίσης να έχει μια προφανή διόγκωση στο λαιμό (βρογχοκήλη) , ασυνήθιστη κόπωση ή λήθαργο, ξηρό δέρμα με κνησμό, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη ενέργεια και δυσκοιλιότητα.

Στον υπέρθυρεοειδισμο, η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και είναι υπεύθυνη για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού στα παιδιά. Είναι πιο κοινή σε εφήβους από ό, τι σε μικρά παιδιά ενώ εκδηλώνεται με αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σχολική επίδοση, αϋπνία, ανησυχία ευερεθιστότητα/οξυθυμία, διογκωμένο θυρεοειδή αδένα, τρόμος στα χέρια, αυξημένη όρεξη αλλά σε συνδυασμό με απώλεια βάρους, διάρροια.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σας απασχολεί, μιλήστε με έναν ενδοκρινολόγο το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς στην οικογένεια! Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;