Ανοσιακό Χρέος: Τι είναι και τι πρέπει να κάνουμε για να «θωρακίσουμε» τα παιδιά;

Ανοσιακό Χρέος: Τι είναι και τι πρέπει να κάνουμε για να «θωρακίσουμε» τα παιδιά;

Το Ανοσιακό Χρέος (Immune Debt) είναι ένας νέος ιατρικός όρος που προέκυψε κατά την πανδημία Covid-19. Τον άκουσα για πρώτη φορά στο 32ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών που παρακολούθησα διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 9-10/4/2022.

Αναφέρθηκε σε αυτό ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής Σ. Φούζας σε ομιλία του πάνω στις πολλές άλλες ιογενείς λοιμώξεις, πέρα από τον κορωνοϊό, που έκαναν μια έκρηξη αμέσως μετά την χαλάρωση των προστατευτικών μέτρων (καραντίνες, μάσκες, αποστασιοποίηση, ευρεία χρήση αντισηπτικών).

Ο όρος “Ανοσιακό Χρέος” άρχισε να χρησιμοποιείται από την επιστημονική κοινότητα ήδη από το καλοκαίρι του 2021, όταν παρατηρήθηκε διεθνώς μια πρωτοφανής έξαρση αναπνευστικών ιώσεων στα παιδιά και μάλιστα με πρώιμη εμφάνιση πριν καλά καλά πιάσουν τα κρύα. Μάλιστα, καθαρά χειμερινοί ιοί όπως ο RSV προκάλεσαν επιδημίες βρογχιολίτιδων μέσα στο καλοκαίρι αμέσως μετά την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων. Το “Ανοσιακό Χρέος”, λοιπόν, αναφέρεται στο ενδογενές αμυντικό έλλειμμα των παιδιών έναντι ιών και πολύ πιθανόν και των μικροβίων που προέκυψε από τα 2 χρόνια απομόνωσης και μέτρων προστασίας. Η επαφή με ιούς πρέπει να είναι συνεχής στα παιδιά για να δημιουργείται σε αυτά ανοσία. Όπως λοιπόν μιλάμε για το πόσο σημαντικό είναι το μικροβίωμα στο έντερό μας, έτσι κάπως είναι και το “ίωμα” που πρέπει να περιτριγυρίζει τα παιδιά μας.

Θα έχουμε άραγε ανοσιακό χρέος έναντι της γρίπης; Αυτό απασχολεί τους λοιμωξιολόγους, καθώς δεν είχαμε γρίπη το 2020, ούτε το 2021 και τα κρούσματα γρίπης που βλέπουμε τελευταία στα παιδιά είναι λίγα. Μπορεί του χρόνου να μας προκύψει κάποια βαριά γρίπη, σα να μας το χρωστάει;

Οι λοιμωξιολόγοι είναι σε επαγρύπνηση και ευτυχώς για εμάς που ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο, θα δούμε την τάση από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου της γης, όπως Αυστραλία και Ν. Αφρική, στις οποίες θα προηγηθεί ο χειμώνας. Αναλόγως των δεδομένων αυτών των χωρών θα αποφασιστεί αν θα χρειαστεί και σε εμάς ένας πιο μαζικός αντιγριπικός εμβολιασμός στα παιδιά το Φθινόπωρο του 2022. Είναι γνωστό ότι στις Η.Π.Α. εμβολιάζουν ετησίως έναντι της γρίπης όλα τα βρέφη και παιδιά άνω των 6 μηνών. Εδώ στην Ελλάδα προτείνεται προς το παρόν μόνο στις ευάλωτες ομάδες.

Έχοντας όλα αυτά υπόψιν, θωρακίζουμε τα παιδιά μας κάνοντας σε αυτά τα απαραίτητα εμβόλια ρουτίνας και εφαρμόζοντας έναν υγιή τρόπο ζωής με σωστή διατροφή στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, καθημερινή άσκηση και μπόλικο παιχνίδι -κατά προτίμηση έξω στον καθαρό αέρα- και επαρκή ύπνο.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;