25η Μαΐου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Χειρουργός γενικός

25η Μαΐου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς

Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που ζουν με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς και δεν το γνωρίζουν. Στο Πρότυπο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς, αυτό το γνωρίζουμε και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνουν γνωστές αυτές οι παθήσεις στο ευρύ κοινό και ο αριθμός των αδιάγνωστων ανθρώπων να μικρύνει σημαντικά. Αυτή η προσπάθεια μας είναι διαρκής και δεν γίνεται μόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Παθήσεις Θυρεοειδούς που είναι η 25η Μαΐου.

Φέτος θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ασθένειες του θυρεοειδούς και στην ανεπάρκεια ιωδίου που έχουν πολλές γυναίκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μπορούν να αναγνωριστούν έγκαιρα τα συμπτώματα και να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχουν στο αγέννητο παιδί.

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

– Εγκυμοσύνη
– Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε νέα μητέρα
– Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μητέρα
– Καρκίνος θυρεοειδούς

Αναζητήστε προγράμματα ασθενών σχετικά με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για τις παθήσεις θυρεοειδούς. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr ή ακολουθείστε μας στα κοινωνικά δίκτυα:

https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group
ώστε να είσαστε συνέχεια ενημερωμένοι.

Πώς να συμμετέχετε στην φετινή εκστρατεία;

Εσείς που βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βοηθείστε την προσπάθεια μας και έχετε ενεργό ρόλο στην ευαισθητοποίηση χρησιμοποιώντας το hashtag #παγκόσμια_ημέρα_θυρεοειδούς ή κοινοποιείστε τις σελίδες μας, στους φίλους σας. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους να γνωρίσουν τις
παθήσεις του θυρεοειδούς. Οι θυρεοειδοπάθειες αφορούν περισσότερα από 200.000.000 άτομα παγκοσμίως σύμφωνα με την ATA (American Thyroid Association).

Επισκεφθείτε μας στα:

– www.xeirourgos-thyroeidh.gr
https://www.facebook.com/Stavros.M.Tsirigotakis
https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group

Γιατί το κάνουμε αυτό;

Στο Πρότυπο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς κύρια ενασχόληση μας είναι η χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς. Λόγω του όγκου των ασθενών μας βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι έρχονται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει επειδή οι ασθενείς είναι αμελείς αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις παθήσεις θυρεοειδούς και επειδή τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων δεν είναι ειδικά ώστε να οδηγήσουν κάποιον στον κατάλληλο γιατρό. Στις περιπτώσεις κακοήθειας επίσης γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στα αρχικά τουλάχιστον στάδια, οι κακοήθειες του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κακοήθειες θυρεοειδούς, να διαγιγνώσκονται τυχαία σε έναν έλεγχο για κάποιο άλλο πρόβλημα.

Θέλουμε να επισημάνουμε τον επιζήμιο αντίκτυπο που έχουν οι διαταραχές του θυρεοειδούς στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων όταν αφεθούν χωρίς διάγνωση. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι κινδυνεύουν, με εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα να ζουν με πάθηση του θυρεοειδούς αυτήν τη στιγμή. Μέχρι και το 60% αυτών που ζουν με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς δεν έχουν διαγνωστεί και αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να αγωνίζονται άσκοπα στην καθημερινή τους ζωή και να ταλαιπωρούνται, χωρίς να γνωρίζουν τη βασική αιτία των συμπτωμάτων τους.

Ωστόσο, μόλις διαγνωστεί, η πάθηση του θυρεοειδούς, οι ασθενείς θεραπεύονται και αποκτούν την ποιότητα ζωής που δεν είχαν. Η προσπάθεια μας σε αυτό το κομμάτι, υποσχόμαστε ότι θα είναι διαρκής. Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του θυρεοειδή, αν αντιμετωπιστεί σωστά, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια, έχει πολύ καλή πρόγνωση. Πολλές φορές όμως υποτιμάται η σοβαρότητα της νόσου. Ό Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει ότι: «Καρκίνος και καλός δεν υπάρχει. Η σωστή χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς δεν είναι εύκολη επέμβαση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έρχονται ασθενείς που έχουν υποβληθεί αλλού σε ατελή επέμβαση και πρέπει να ξαναχειρουργηθούν είτε επειδή δεν αφαιρέθηκε όλος ο θυρεοειδής είτε επειδή δεν αφαιρέθηκαν οι λεμφαδένες. Οι επανεπεμβάσεις είναι δύσκολα χειρουργεία και επιβαρύνουν τον ασθενή σωματικά, ψυχικά και οικονομικά. Ενημερωθείτε σωστά και επιλέξτε σοφά τον χειρουργό σας».

Μείνετε συνδεδεμένοι μαζί μας

Είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια διοργανώναμε ημερίδες για την ενημέρωση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου. Πολλές φορές είχαμε διοργανώσει παράλληλα με την ενημέρωση και δωρεάν εξέταση ανθρώπων αμέσως μετά τις ομιλίες. Από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των μέτρων προστασίας. Είχαμε όμως ανακοινώσει την διενέργεια δωρεάν εξετάσεων ασθενών στα ιατρεία μας αλλά και την διενέργεια δωρεάν επεμβάσεων στο νοσοκομείο που βρισκόμαστε καθημερινά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις παθήσεις του Θυρεοειδούς, σας ενημερώνουμε ότι τα ίδια θα ισχύουν και αυτή τη χρονιά. Μόλις ελεγχθεί πλήρως αυτή η πανδημία θα συνεχίσουμε και πάλι τη διοργάνωση παρόμοιων ημερίδων.

Μπορείτε να μας ζητήσετε ενημερωτικό υλικό αλλά και να μας υποβάλλετε ερωτήσεις για κάποιο πρόβλημα του θυρεοειδούς σας. Επικοινωνείτε μαζί μας και θα χαρούμε πολύ να σας βοηθήσουμε.

Διαβάστε επίσης από

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;