Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο θυρεοειδούς (video)

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Χειρουργός γενικός

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο θυρεοειδούς (video)

Πως γίνεται η διάγνωση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ποια είναι θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς και τι είδους χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ο Χειρουργός Θυρεοειδούς κος Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει για τον καρκίνο θυρεοειδούς, ότι είναι αλήθεια ότι είναι αρκετά συχνός, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Συνεχίζει λέγοντας ότι όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον με καρκίνο του θυρεοειδούς. Δυστυχώς ο αριθμός των ασθενών που εμφανίζουν καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά άλλα κράτη, διαρκώς και αυξάνεται. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς προτιμάει τις γυναίκες, έτσι βλέπουμε οι γυναίκες να προσβάλλονται σε αναλογία 3-4 προς 1 σε σχέση με τους άντρες. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αν και είναι πιο συχνός μετά την ηλικία των 30 ετών εντούτοις μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία. Η επιθετικότητα του αυξάνεται σημαντικά σε ασθενείς άνω των 55 ετών. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι γυναίκες άνω των 30 ετών.

Συνήθως οι ασθενείς εμφανίζουν κάποιον όζο στο θυρεοειδή τους, ο οποίος δεν προκαλεί συμπτώματα, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές και ιδίως στα αρχικά στάδια. Όποιος εμφανίζει κάποιον όζο στο θυρεοειδή του δεν πρέπει να τρομοκρατείται, αφού πάνω από το 90% των όζων του θυρεοειδούς, είναι καλοήθεις. Η ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς ξεκινάει σχεδόν πάντα να συμβαίνει μέσα σε έναν όζο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Ο κος Τσιριγωτάκης, επισημαίνει ότι ποτέ σχεδόν ολόκληρος ο θυρεοειδής δεν είναι καρκίνος. Η κακοήθεια αναπτύσσεται μέσα σε έναν όζο που βρίσκεται εντός του θυρεοειδούς.

Ποιοι είναι οι τύποι για τον καρκίνο θυρεοειδούς

Τα βασικά είδη του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι 4 και μερικά από αυτά είναι πολύ πιο συχνά από τα υπόλοιπα. Έχει ιδιαίτερη σημασία το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς, αφού από αυτόν το τύπο εξαρτάται και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των καρκίνων. Σύμφωνα με το είδος του καρκίνου σχεδιάζεται ποια χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Επίσης σχεδιάζεται εάν απαιτείται ή όχι θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, στοχευμένη χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες. Ο μόνος τρόπος για να καθοριστεί ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς είναι να διενεργηθεί βιοψία. Ο τύπος του καρκίνου ορίζεται από τον τύπο των κυττάρων που αποτελούν τον καρκίνο και αυτό διαγιγνώσκεται από τον παθολογο-ανατόμο.

Ο τύπος του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και κάθε ασθενής με καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να καταλάβει αυτές τις διαφορές. Το να λέμε «καρκίνος του θυρεοειδούς» δεν είναι αρκετά ακριβές για αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι γιατί όλα όσα διενεργούμε καθορίζονται από το είδος του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Συχνότητα καρκίνου του θυρεοειδούς, ανάλογα με τον τύπο

  • Θηλώδης, συχνότητα περίπου 85%
  • Θυλακιώδης, συχνότητα περίπου 10%
  • Ύπαρξη κυττάρων Hurthle, συχνότητα περίπου 2%
  • Μυελοειδής, συχνότητα περίπου 3%
  • Αναπλαστικός, ευτυχώς είναι σπάνιος με συχνότητα κάτω από 1%
  • Λέμφωμα, συχνότητα κάτω από 1%

Η πρόγνωση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Αυτό που είναι ευχάριστο αλλά και βασικό στον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πολύ θεραπεύσιμοι αν αντιμετωπιστούν ‘’σωστά’’. Αυτό βέβαια είναι εφικτό μόνο αν απευθυνθείτε σε εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την πάθηση.

Εξειδικευμένη ομάδα για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο θυρεοειδούς

Το να αντιμετωπιστεί ‘’σωστά’’ ένας ασθενής με καρκίνο στο θυρεοειδή αδένα, σημαίνει ότι πρέπει να γίνει πλήρης διάγνωση. Ενώ στη συνέχεια πρέπει να σχεδιαστεί και να διενεργηθεί η ΣΩΣΤΗ χειρουργική επέμβαση και η συμπληρωματική θεραπεία, όταν αυτή θα είναι απαραίτητη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χειρουργός Θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο θυρεοειδούς και να υποβληθεί σε αφαίρεση του θυρεοειδή αν δεν έχει ελεγχθεί για την πιθανότητα που υπάρχει να έχουν προσβληθεί οι τραχηλικοί λεμφαδένες, η οποία γίνεται με τη χαρτογράφηση. Σε αυτή την περίπτωση που δυστυχώς συμβαίνει συχνά, θα αφαιρεθεί ο θυρεοειδής και αν υπάρχουν προσβεβλημένοι λεμφαδένες θα χρειαστεί να ξαναυποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ο ασθενής για να ολοκληρωθεί η αρχική επέμβαση.

Είναι γνωστό ότι οι επανεπεμβάσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και είναι σίγουρο ότι ταλαιπωρούν αφάνταστα τον ασθενή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που όλα αυτά μπορούν να γίνουν από την αρχή. Δηλαδή να υπάρχει μια ακριβής διάγνωση, η οποία θα καθορίσει και το είδος της επέμβασης.

Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το υπόλειμμα που θα μείνει μετά από την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα, να είναι σχεδόν μηδενικό.

Ολική ριζική θυρεοειδεκτομή για καρκίνο θυρεοειδούς

Όλοι σχεδόν γνωρίζετε ότι μετά από την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο. Αυτή η θεραπεία γίνεται για να καταστραφεί το θυρεοειδικό υπόλειμμα που έχει μείνει μετά από την αφαίρεση του θυρεοειδή. Αυτό είναι εφικτό να γίνει αν το υπόλειμμα είναι μικρό. Αν όμως είναι το υπόλειμμα είναι μεγάλο τότε θα χρειαστεί και άλλες συνεδρίες ή αν είναι ακόμα πιο μεγάλο θα χρειαστεί επανεπέμβαση.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου θυρεοειδούς (θηλώδης και θυλακιώδης) ευτυχώς, είναι και οι πιο θεραπεύσιμοι. Στους πιο νέους σε ηλικία ασθενείς, όταν αντιμετωπιστούν σωστά, τόσο οι θηλώδεις όσο και οι θυλακιώδεις καρκίνοι αναμένεται να έχουν καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας, σε ποσοστό πάνω από 97%.

Σημαντική η αρχική επέμβαση

Το πιο σημαντικό και θεμελιώδες, είναι ότι η αρχική χειρουργική επέμβαση για οποιονδήποτε καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να είναι η πληρέστερη δυνατή χειρουργική επέμβαση. Στις περιπτώσεις που διενεργηθεί «ατελής» χειρουργική επέμβαση (δυστυχώς αυτό δεν είναι σπάνιο), αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι:

  • μπαίνει σε κίνδυνο η ικανότητα ελέγχου της ασθένειας
  • μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη για πρόσθετη χειρουργική επέμβαση
  • αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών της χειρουργικής επέμβασης
  • αφού περιορίζεται ο έλεγχος της ασθένειας, τότε δυνητικά τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση.

Χειρουργική για τον καρκίνο θυρεοειδούς

Η χειρουργική επέμβαση για τους θηλώδεις αλλά και τους θυλακιώδεις καρκίνους, είναι συνήθως ριζική ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς, στον οποίο έχει αναπτυχθεί ο καρκίνος. Εάν ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει επεκταθεί πέρα από τα όρια του θυρεοειδούς αδένα ή έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες του λαιμού, τότε αφαιρείται υποχρεωτικά ολόκληρος ο θυρεοειδής αδένας αλλά και οι λεμφαδένες της περιοχής όπου εντοπίζονται οι προσβεβλημένοι λεμφαδένες (κεντρικό ή πλάγιο διαμέρισμα).

Την ριζική ολική θυρεοειδεκτομή, μπορούν και πρέπει να την διενεργούν μόνο εξειδικευμένοι χειρουργοί καρκίνου του θυρεοειδούς. Στην ουσία, οι περισσότεροι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι θηλώδεις.

Όπως προαναφέραμε, αυτός ο τύπος κακοήθειας είναι ένας από τους πιο θεραπεύσιμους καρκίνους ανάμεσα από όλους τους καρκίνους που εμφανίζονται στον άνθρωπο. Αυτό ισχύει με μια μόνο προϋπόθεση, ότι σας θεραπεύουν εξειδικευμένοι χειρουργοί του θυρεοειδούς που έχουν εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτό που λέγεται συχνά στους ασθενείς μας, είναι ότι εάν πρέπει να επιλέξουν έναν τύπο καρκίνου που θα έχουν, τότε η επιλογή τους θα πρέπει να είναι ο θηλώδης καρκίνος.

Το ποσοστό μιας επιτυχημένης θεραπείας θα είναι κοντά στο 100%, αρκεί να αντιμετωπιστείτε από μια εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και να έχετε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό που θα τον αντιμετωπίσει σωστά!

Πρόγνωση για τον καρκίνο θυρεοειδούς
Θηλώδης και θυλακιώδης καρκίνος

Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την χειρουργική επέμβαση, όταν θα σταλεί ο θυρεοειδής για κανονική ιστολογική εξέταση. Αυτό συμβαίνει επειδή στον προεγχειρητικό έλεγχο και κατά την παρακέντηση που εξετάζονται τα κύτταρα που λαμβάνονται με αυτήν (αναρρόφηση με λεπτή βελόνα, FNA) κάτω από το μικροσκόπιο, δεν μπορούν να διακριθούν πλήρως από εκείνα του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτό λοιπόν γίνεται κατά την πλήρη ιστολογική ολόκληρου του καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτή επιτυγχάνεται αφού έχει αφαιρεθεί ο θυρεοειδής μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό το αναφέρουμε για να δείξουμε τη σημασία που έχει η ‘’σωστή’’ χειρουργική επέμβαση.

Επαναλαμβάνοντας επειδή πρέπει να γίνει κατανοητό, τονίζουμε ότι μπορεί να έχετε έναν καρκίνο του θυρεοειδούς που συνήθως έχει καλή πρόγνωση, αλλά πρέπει να επιλέξετε με προσοχή τον κατάλληλο χειρουργό . Μόνο αυτός μπορεί να διενεργήσει τη σωστή και πλήρη χειρουργική επέμβαση που είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη νόσο, που σας απειλεί.

Μυελοειδής καρκίνος

Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ πιο σπάνιος, αλλά έχει χειρότερη πρόγνωση. Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σποραδικά σε ασθενείς αλλά και να κληρονομηθεί γενετικά. Ο καρκίνος θυρεοειδούς αυτού του τύπου, εξαπλώνεται συχνά στους λεμφαδένες πολύ νωρίς. Αυτό κάνει απαραίτητο να διενεργηθεί μια πολύ πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση από ότι διενεργείται για τους θηλώδεις και θυλακιώδεις. Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς, απαιτεί ολική ριζική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Ταυτόχρονα όμως απαιτεί και την αφαίρεση των λεμφαδένων από το κεντρικό και μερικές φορές και από το πλάγιο διαμέρισμα του λαιμού.

Αναπλαστικός καρκίνος

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι, ευτυχώς, ο πιο σπάνιος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς και έχει πολύ κακή πρόγνωση. Αυτός ο τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς, συνήθως διαγιγνώσκεται αφού πρώτα έχει εξαπλωθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός ο τύπος δεν θεραπεύεται (είναι σπάνιο να επιβιώσει κάποιος από τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς). Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ολική και ριζική επέμβαση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ολόκληρος ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς και δεν υπάρχουν ενδείξεις μακρινής εξάπλωσης του καρκίνου.

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους που είναι γνωστοί στην ανθρωπότητα. Αυτοί οι ασθενείς συχνά απαιτούν μια ανακουφιστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Η θεραπεία του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι πολύ πιο επιθετική από ό, τι για άλλους τύπους καρκίνου του θυρεοειδούς. Συχνά περιλαμβάνει χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία – επειδή αυτός ο καρκίνος είναι πολύ πιο επιθετικός.

Παρακολουθείστε τον Χειρουργό Θυρεοειδούς Σταύρο Τσιριγωτάκη, σε τηλεοπτική εκπομπή για τον καρκίνο θυρεοειδούς:

Σταύρος Τσιριγωτάκης, Χειρουργός Θυρεοειδούς, MD, FACS

  • Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Θυρεοειδούς Νοσοκομείου Ιασώ
  • Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
  • Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
  • Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
  • Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
  • Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

Διαβάστε επίσης από

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;