Τι είναι η βρογχοκήλη και τι οι όζοι του θυρεοειδούς

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Χειρουργός γενικός

Τι είναι η βρογχοκήλη και τι οι όζοι του θυρεοειδούς

Έχετε ένα διογκωμένο θυρεοειδή; Εάν ο γιατρός σας έχει διαγνώσει ότι υπάρχουν όζοι θυρεοειδούς ή μια αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς γνωστή σαν βρογχοκήλη, θα θέλετε σίγουρα να μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα, τις εξετάσεις και τη θεραπεία για αυτές τις παθήσεις του θυρεοειδούς.

Τι είναι η βρογχοκήλη;

Ο όρος “βρογχοκήλη” αναφέρεται σε κάθε διόγκωση του θυρεοειδή σας αδένα.

Ο θυρεοειδής αδένας όταν έχει φυσιολογικές διαστάσεις, δεν είναι ορατός όταν κοιτάζουμε κάποιον στο λαιμό. Όταν όμως υπάρχει βρογχοκήλη, ο θυρεοειδής διογκώνεται αρκετά ώστε η αλλαγή αυτή να φαίνεται με γυμνό μάτι. Ο λαιμός σας τότε μπορεί να είναι ‘’φουσκωμένος’’, να παρουσιάζει έναν ορατό όζο ή μια διάχυτη διόγκωση.

Η βρογχοκήλη μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές περιπτώσεις:

όταν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών (υπερθυρεοειδισμός)
όταν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει ικανή ποσότητα ορμονών (υποθυρεοειδισμός)
όταν υπάρχει αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς – ασθένεια Graves ή Hashimoto- που προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση του θυρεοειδή σας
όταν έχετε έναν ή πολλούς όζους
όταν υπάρχει καρκίνος του θυρεοειδούς
όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου

Ποια συμπτώματα έχει η βρογχοκήλη

Τα συμπτώματα της βρογχοκήλης περιλαμβάνουν:

ευαισθησία στην αφή
αίσθημα πληρότητας στο λαιμό
αίσθημα πίεσης στην τραχεία ή στον οισοφάγο
δυσκολία στην κατάποση ή αίσθηση ότι το φαγητό στέκεται στο λαιμό σας
δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά τη νύχτα
βήχας
βραχνάδα
ταλαιπωρία όταν κάποιος φοράει γραβάτες και κασκόλ

Βρογχοκήλη – εξετάσεις για διάγνωση

Η διάγνωση της βρογχοκήλης γίνεται συχνά οπτικά ή με την ψηλάφηση κατά τη διάρκεια της κλινικής σας εξέτασης από το γιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαγνωστεί βρογχοκήλη με τη διάρκεια απεικονιστικών εξετάσεων.

Όταν διαγνωστεί βρογχοκήλη, το επόμενο βήμα είναι να βρούμε την αιτία και να καθορίσουμε ποια πάθηση του θυρεοειδούς προκάλεσε τη διόγκωση. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια βασικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων TSH, Free T4, Free T3 και των θυρεοειδικών αντισωμάτων.

Ο γιατρός σας επίσης θα σας συστήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, για να αξιολογήσει την έκταση της βρογχοκήλης, για να διαπιστώσει εάν επηρεάζει την αναπνοή ή την κατάποση και να διαγνώσει εάν έχετε όζους.

Θεραπείες

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και τα συμπτώματα.

Εάν έχετε μια μικρή βρογχοκήλη χωρίς συμπτώματα και καμία άλλη υποκείμενη ασθένεια του θυρεοειδούς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει παρακολούθηση χωρίς θεραπεία.
Εάν η βρογχοκήλη σας οφείλεται σε ανεπάρκεια ιωδίου, θα σας χορηγηθεί συμπληρωματική δόση ιωδίου. Αυτό συνήθως θα επιβραδύνει ή θα σταματήσει την διόγκωση και μπορεί να μειώσει κάπως το μέγεθος του αδένα.
Εάν η βρογχοκήλη σας σχετίζεται με υποθυρεοειδισμό, η θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες θα σας βοηθήσει.
Εάν η βρογχοκήλη σας συνδέεται με υπερθυρεοειδισμό εξαιτίας της ασθένειας του Graves, η θεραπεία – συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης ραδιενεργού ιωδίου ή των αντιθυρεοειδών φαρμάκων – μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη διόγκωση του αδένα.
Εάν η βρογχοκήλη συνεχίζει να μεγαλώνει ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία και τα συμπτώματα παραμένουν, τότε οι γιατροί σας πιθανότατα θα σας συστήσουν χειρουργική επέμβαση, γνωστή ως θυρεοειδεκτομή.

Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς;

Οι όζοι στον θυρεοειδή αδένα είναι μη φυσιολογικά ογκίδια τα οποία μπορεί να είναι συμπαγή ή με μορφή κύστεων με υγρό περιεχόμενο. Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί και εκτιμάται ότι ο μισός πληθυσμός έχει τουλάχιστον ένα όζο, αν και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζονται πιο συχνά καθώς μεγαλώνετε και εκτιμάται ότι από την ηλικία των 65 χρόνων, έως και το 70% των ανθρώπων έχουν τουλάχιστον έναν όζο στο θυρεοειδή τους.

Οι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους:

Καρκίνος θυρεοειδούς, όχι τόσο συχνά αφού περίπου το 95% όλων των όζων του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις.
Αυτοάνοσες παθήσεις θυρεοειδούς, όπως η ασθένεια του Hashimoto και του Graves, που προκαλούν την εμφάνιση όζων.
Υπερβολική ανάπτυξη του φυσιολογικού σας ιστού του θυρεοειδούς. Αυτό είναι γνωστό ως αδένωμα θυρεοειδούς και συνήθως δεν πρόκειται για καρκίνο, μπορεί όμως ο όζος αυτός να προκαλεί συμπτώματα, λόγω του μεγέθους του.
Ανεπάρκεια ιωδίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση όζων, μαζί με βρογχοκήλη.

Συμπτώματα που προκαλούν οι όζοι θυρεοειδούς

Τις περισσότερες φορές, οι όζοι δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Αλλά όταν φτάσουν σε σημείο να προκαλέσουν συμπτώματα, τότε αυτά μπορεί να είναι:

αίσθημα παλμών
αϋπνία
απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
ανησυχία ή υπερδιέγερση
κούραση
κατάθλιψη
ευαισθησία στο λαιμό
δυσκολία στην κατάποση
ένα αίσθημα πληρότητας ή ευαισθησίας στο λαιμό
βραχνάδα

Όζοι θυρεοειδούς – εξετάσεις για τη διάγνωση

Όταν εντοπιστεί ένας όζος στο θυρεοειδή, ο γιατρός σας θα πρέπει να διερευνήσει αν:

Είναι ο όζος που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό;
Είναι ο όζος που προκαλεί υποθυρεοειδισμό;
Πρόκειται για καρκίνο;
Ο όζος σας επηρεάζει την αναπνοή σας ή την κατάποση;

Ένα πρώτο βήμα στην αξιολόγηση είναι συνήθως μια σειρά εξετάσεων αίματος, TSH, Τ4, Τ3 και αντισωμάτων για τις ασθένειες Hashimoto και Graves.

Το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια ενός καλού υπερηχογραφήματος. Αυτό γίνεται για την αξιολόγηση του μεγέθους και των χαρακτηριστικών του όζου και τον εντοπισμό ύποπτων χαρακτηριστικών που θα απαιτούσαν περαιτέρω διερεύνηση. Το εξελιγμένο υπερηχογράφημα από εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη, τα τελευταία χρόνια, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Πολλές φορές μας βοηθάει περισσότερο ακόμα και από την κυτταρολογική εξέταση της παρακέντησης.

Εάν ένας όζος θεωρείται ύποπτος, το επόμενο βήμα είναι συνήθως η διενέργεια βιοψίας με λεπτή βελόνα, γνωστή σαν FNA. Με αυτή την παρακέντηση γίνεται λήψη υλικού από τον όζο, στη συνέχεια γίνεται κυτταρολογική εξέταση, για να διευκρινίσει αν πρόκειται για καλοήθη, για κακοήθη ή για ύποπτο όζο. Αν διαγνωστεί καρκίνος θυρεοειδούς, απαιτείται η διενέργεια χαρτογράφησης του τραχήλου. Αυτή η χαρτογράφηση είναι μια εξέταση που γίνεται με υπέρηχο και διερευνά τον τράχηλο για παθολογικούς λεμφαδένες. Αν υπάρχουν λεμφαδένες που έχουν προσβληθεί από την κακοήθεια, τότε θα πρέπει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου να γίνει και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Ένας ασθενής που έχει διαγνωστεί με καρκίνο θυρεοειδούς, πρέπει οπωσδήποτε να διενεργήσει την χαρτογράφηση πριν οδηγηθεί στο χειρουργείο.

Όζοι θυρεοειδούς – Θεραπεία

Εάν ένας καλοήθης όζος δεν συνοδεύεται από υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό, συνήθως θα παρακολουθείται τακτικά με υπερήχους και εξέταση από το γιατρό σας.

Συνήθως, για ένα καλοήθη όζο που προκαλεί υποθυρεοειδισμό, η θεραπεία είναι η λήψη φάρμακου αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών. Εάν ο όζος συνεχίζει να αναπτύσσεται, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση. Εάν ένα καλοήθης όζος ή τοξικό αδένωμα συνοδεύεται από υπερθυρεοειδισμό, η θεραπεία είναι συνήθως η λήψη αντιθυρεοειδικών φαρμάκων και εάν τα συμπτώματα δεν ελέγχονται ή ελέγχονται για λίγο και μετά επανεμφανίζονται η οριστική θεραπεία μπορεί να είναι η αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα.

Εάν ένας όζος διαπιστωθεί ότι είναι καρκινικός, το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική αφαίρεση και η ανάλογη θεραπεία με βάση τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου που διαγνώστηκε. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το αν υπάρχουν λεμφαδένες με διήθηση από καρκίνο, σχεδιάζεται και η ογκολογική επέμβαση. Οι επεμβάσεις που γίνονται για κακοήθεια είναι ογκολογικές επεμβάσεις και αυτές οι επεμβάσεις έχουν κανόνες απαράβατους. Εκτός από την ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες από το λαιμό. Απαγορεύεται να μην έχει ελεγχθεί για ύπαρξη διηθημένων λεμφαδένων, ένας ασθενής που έχει καρκίνο στο θυρεοειδή. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως και αφού αφαιρέσουν το θυρεοειδή, έρχονται για συμπληρωματική επέμβαση.

Οι επανεπεμβάσεις έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και ταλαιπωρούν τους ασθενείς σωματικά, ψυχικά αλλά και οικονομικά. Η θυρεοειδεκτομή είναι μια επέμβαση μεσαίας βαρύτητας αλλά η ‘’σωστή’’ θυρεοειδεκτομή είναι απαιτητική επέμβαση. Η βρογχοκηλη και οι όζοι θυρεοειδούς χρειάζονται πολυεπιστημονική προσέγγιση, καλά εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός καθώς και εξειδικευμένο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς. Μόνο τότε το αποτέλεσμα είναι άριστο και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, είναι πολύ μικρή.

Να θυμάστε ότι παρόλο που ο κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου σε μια βρογχοκήλη ή σε κάποιον που υπάρχουν όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ μικρός, εντούτοις όλοι οι όζοι θα πρέπει να αξιολογούνται από έναν εξειδικευμένο γιατρό, ώστε να αποκλείεται ο μικρός έστω κίνδυνος ύπαρξης κακοήθειας.

Μόνο η εξειδίκευση, η εμπειρία τόσο του χειρουργού όσο και της υπόλοιπης ιατρικής ομάδας που θα αναλάβει έναν ασθενή με χειρουργικό πρόβλημα στο θυρεοειδή, μπορούν να φέρουν ένα άριστο αποτέλεσμα με ελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

Διαβάστε επίσης από

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;