Co-sleeping ή συγκοίμηση. Είναι ασφαλής επιλογή;

Co-sleeping ή συγκοίμηση. Είναι ασφαλής επιλογή;

Ο ασφαλής ύπνος ενός βρέφους έχει να κάνει με μια σειρά συνιστωσών που αφορούν το χώρο, την υγεία και τις συνήθειες των γονέων, την παρουσία άλλων παιδιών και κατοικίδιων, το είδος διατροφής και την ηλικία του βρέφους.

Σύμφωνα με τη Unicef συστήνεται η ύπαρξη ενός κρεβατιού στο δωμάτιο των γονέων έως και την ηλικία των έξι μηνών.

Το Co – sleeping (ή συγκοίμηση) είναι όταν το βρέφος μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς. Πρόκειται για μία μέθοδο που όταν εφαρμόζεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις έχει αποδειχθεί πως είναι πιο ασφαλής από τον ύπνο σε κούνια. Επιπλέον διευκολύνει και προωθεί το μητρικό θηλασμό, καθώς το δεσμό γονέων – βρέφους.

Η συγκοίμηση αφορά τελειόμηνα νεογνά με βάρος γέννησης μεγαλύτερο των 2500γρ, τα οποία θηλάζουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρχει άλλο παιδί ή κατοικίδιο στο κρεβάτι.

Επίσης οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ή φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία. Να σημειωθεί πως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή της μεθόδου.

Όταν το βρέφος κοιμάται μαζί με τους γονείς θα πρέπει να κοιμάται δίπλα στη μητέρα (όχι ανάμεσα στους γονείς) και να είναι σκεπασμένο με δική του κουβέρτα. Το σκέπασμα του νεογνού πρέπει να διαθέτει πυκνή ύφανση και να μην υπάρχουν χνουδωτά αντικείμενα στο κρεβάτι.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα βιβλιογραφικά δεδομένα η πλέον ασφαλής θέση ύπνου για τα νεογνά είναι ανάσκελα με δυνατότητα ελιγμού της κεφαλής στο πλάι (δεξιά ή αριστερά). Η χρήση μαξιλαριού πρέπει να αποφεύγεται και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα των επιφανειών.

Η συγκοίμηση γίνεται ακόμα πιο ασφαλής όταν δίπλα στο κρεβάτι των γονέων τοποθετηθεί ένα πρόσθετο τμήμα (μία κούνια). Έτσι το βρέφος θα κοιμάται δίπλα στη μητέρα, αλλά σε δικό του περιορισμένο χώρο.

Για να μοιραστούν οι γονείς το κρεβάτι τους με το νεογνό θα πρέπει να νιώθουν και οι δύο άνετα. Επίσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι και οι δύο είναι το ίδιο υπεύθυνοι για το μωρό τους και να γνωρίζουν από πριν ότι το βρέφος θα βρίσκεται στο κρεβάτι. Όταν ο ένας γονιός κοιμάται και δεν γνωρίζει την ύπαρξη του νεογνού στο κρεβάτι η συγκοίμηση πρέπει να αποφεύγεται.

Κλείνοντας να επισημάνουμε πως όταν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις ή όταν πρόκειται για πρόωρα ή χαμηλού βάρους γέννησης νεογνά η μέθοδος δεν συστήνεται καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι. Τέλος, ιδιαίτερα επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η συγκοίμηση σε άλλο χώρο εκτός του κρεβατιού (πχ καναπέ).

 

Διαβάστε επίσης από

Κώστογλου Εριφύλη

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;