Κολικοί και άλματα ανάπτυξης στα βρέφη

Κολικοί και άλματα ανάπτυξης στα βρέφη

Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το χωρίς εμφανή αιτία κλάμα του βρέφους που διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες. Πρόκειται για μία αρκετά στρεσσογόνα κατάσταση  τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς του. Εμφανίζονται μετά τη 14η ημέρα ζωής και διαρκούν περίπου μέχρι τον 4ο μήνα.

Τα βρέφη που εμφανίζουν κολικούς παρουσιάζουν αιφνίδιο, έντονο και συνεχές κλάμα, το οποίο έχει διάρκεια. Σύσπαση των ποδιών προς την κοιλιά, σφιγμένες γροθιές, διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά και αρκετά αέρια. Αφορά τόσο τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη όσο και αυτά που σιτίζονται με γάλα  φόρμουλα.

Όπως έχει αναφερθεί παραπάνω τα αίτια των κολικών είναι άγνωστα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όταν η μητέρα θηλάζει υπάρχουν τροφές που μπορούν να τους επιδεινώσουν. Έτσι ο περιορισμός των τροφών αυτών στη διατροφή της μητέρας μπορεί να ανακουφίσει το βρέφος. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι τροφές που επιδεινώνουν τους κολικούς. Συμπληρωματικά με αυτές είναι το μέλι και η κανέλα!

 

 

Άλλα μέτρα που συμβάλουν στην ανακούφιση του βρέφους είναι οι λευκοί ήχοι (πχ απορροφητήρας, πιστολάκι μαλλιών, ηλεκτρική σκούπα), οι ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά, το ζεστό μπανάκι και το μασάζ στην κοιλιά με κυκλικές κινήσεις σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού. Επίσης οι θέσεις του βρέφους όπου πιέζεται η κοιλίτσα και το λύγισμα των ποδιών προς την κοιλιά, επειδή βοηθάνε να απελευθερωθούν αέρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του μωρού.

Από την άλλη τα άλματα ανάπτυξης στα βρέφη είναι οι φυσιολογικές διαδικασίες που τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης και εξέλιξης. Η ανάπτυξή τους τον πρώτο χρόνο είναι εντυπωσιακή. Σχεδόν κάθε μήνας περιέχει μία περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Τα βρέφη αναπτύσσονται τόσο σωματικά, όσο νοητικά και συναισθηματικά.

Οι περίοδοι αυτοί χαρακτηρίζονται από έντονη αναστάτωση, κλάμα, γκρίνια και απότομη σωματική αύξηση και ψυχοκινητική ανάπτυξη.  Είναι ο τρόπος με τον οποίο τα βρέφη προετοιμάζονται για τα επόμενα κατορθώματά τους. Η συμπεριφορά τους αλλάζει, ενώ παρατηρούνται αλλαγές στον τρόπο και στο ρυθμό σίτισης. Η διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειωθεί ή ο ύπνος να είναι ανήσυχος. Το βρέφος προσκολλάται περισσότερο στους γονείς και θέλει διαρκώς να είναι στην αγκαλιά τους.

Όσον αφορά τα θηλάζοντα βρέφη συνήθως παρουσιάζουν έντονη προσκόλληση στο μαστό, ενώ κάποιες φορές είναι πιθανό να συμβεί το αντίθετο και να παρουσιάζουν έντονη άρνηση. Τα βρέφη που σιτίζονται με γάλα φόρμουλα συνήθως αυξάνουν την ποσότητα γάλακτος που πίνουν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που παρατηρείται μειωμένη όρεξη.

Τα άλματα ανάπτυξης συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες. Η έντονη ανησυχία του βρέφους είναι ιδιαίτερα αγχωτική για τους γονείς. Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι υπομονή και να καλύψετε την ανάγκη του μωρού σας για αγκαλιά και επαφή.

 

Διαβάστε επίσης από

Κώστογλου Εριφύλη

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;