Covid-19 και θηλασμός

Covid-19 και θηλασμός

Η διασπορά του κορωνοϊού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις έγκυες και τις νέες μητέρες καθώς τις αγχώνει τόσο για την έκβαση της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όσο και για το θηλασμό.

Σύμφωνα με μελέτες όταν μία γυναίκα διαγνωστεί θετική στον Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ενώ θηλάζει, το γάλα της θα είναι εμπλουτισμένο με IgA αντισώματα ειδικά για την πρωτεϊνική ακίδα του ιού και άλλους ανοσοποιητικούς παράγοντες που προστατεύουν το νεογνό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Συγκεκριμένα τα αντισώματα αυτά «μπλοκάρουν» την είσοδο ιών και βακτηρίων στο σώμα του βρέφους, ιδίως μέσω της αναπνευστικής και πεπτικής οδού. Μία πολύ πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει πως τα αντισώματα αυτά ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα ακόμα και δέκα μήνες μετά τη νόσηση παρέχοντας επιπλέον προστασία στα βρέφη.

Τα πολύτιμα αυτά συστατικά του μητρικού γάλακτος βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού να αντιμετωπίσει καλύτερα τον ιό και να τον «εξουδετερώσει» με αποτέλεσμα να προληφθεί η λοίμωξη. Αξίζει να σημειωθεί πως υποστηρίζεται ότι τα συγκεκριμένα αντισώματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ανθρώπων με βαριά λοίμωξη αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο νεογνό παίζει και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Εφόσον η μητέρα έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που νοσεί ή νοσεί η ίδια είναι απαραίτητο να φοράει μάσκα όταν έρχεται σε επαφή με το βρέφος, να πλένει καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι  και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί αντισηπτικό, να φροντίζει για τον σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών που αγγίζει και να εξασφαλίζει τον καλό και συχνό αερισμό του χώρου.

Αν η μητέρα νοσήσει ενώ θηλάζει είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην διακοπεί ο θηλασμός. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας νοσεί. Το νεογνό έχει ήδη εκτεθεί στον ιό, οπότε και στις δύο περιπτώσεις θα επωφεληθεί περισσότερο από τη συνέχιση του θηλασμού, παρά από τη διακοπή του. Επιπρόσθετα η διακοπή του θηλασμού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης του βρέφους ή να επιδεινώσει την κατάσταση του αν ήδη νοσεί.

Σε περίπτωση που η μητέρα χρήζει νοσηλείας, εφόσον η κατάστασή της το επιτρέπει, συστήνεται η σίτιση του νεογνού με μητρικό γάλα το οποίο έχει αντληθεί με θήλαστρο ή με το χέρι, αρκεί να έχουν τηρηθεί τα μέτρα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση η σίτιση του βρέφους με μητρικό γάλα θα το προστατέψει από τον ιό ή σε περίπτωση που και το ίδιο νοσήσει θα συμβάλλει στη μείωση της σοβαρότητας της κατάστασης του και στην πιο γρήγορη ανάρρωση.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το μητρικό γάλα παραμένει η ιδανική τροφή για τα βρέφη συμβάλλοντας στην προστασία τους και στην εξασφάλιση της υγείας τους.

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;