Πότε, γιατί, πώς, πού, ποιος μπορεί να με χειρουργήσει στο θυρεοειδή; Συνέντευξη του κ. Σταύρου Τσιριγωτάκη (Vid)

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Χειρουργός γενικός

Πότε, γιατί, πώς, πού, ποιος μπορεί να με χειρουργήσει στο θυρεοειδή; Συνέντευξη του κ. Σταύρου Τσιριγωτάκη (Vid)

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη μπροστινή επιφάνεια του λαιμού, κάτω από το λάρυγγα ή κάτω από το μήλο του Αδάμ και αναδιπλώνεται γύρω από την τραχεία. Όταν λέμε ενδοκρινής σημαίνει ότι παίρνει το ιώδιο που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με τη διατροφή του και παράγει ορμόνες, οι οποίες φεύγουν από αυτόν και πηγαίνουν σε άλλα όργανα και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους, συμβάλει ακόμη και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, του καρδιακού ρυθμού, της ανάπτυξης του σώματος και πολλών άλλων. Είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού ή όπως τον αποκαλούμε συχνά ‘’ο πλοηγός’’ του οργανισμού.Είναι πολύ σημαντικός γιατί η παραμικρή του δυσλειτουργία, προκαλεί πολλά προβλήματα στον άνθρωπο.

 

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙ;

Απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο είναι η ύπαρξη κακοήθειας(καρκίνου), αυτό συνήθως καθορίζεται από βιοψία με λεπτή βελόνα(FNA)
• H ύπαρξη κάποιου όζου που είναι ύποπτος για κακοήθεια.
• Μια βρογχοκήλη(αύξηση σε μέγεθος του αδένα) που πιέζει τα γειτονικά όργανα και προκαλεί δυσκολία στην κατάποση, στην αναπνοή ή ένα επίμονο βήχα.
• Η ανάπτυξη του θυρεοειδή προς τα κάτω, δηλαδή μέσα στον θώρακα(καταδυώμενη βρογχοκήλη)
• Η υπερβολική δραστηριότητα του θυρεοειδή(υπερθυρεοειδισμός ή θυρεοτοξίκωση) η οποία δεν θεραπεύεται με φάρμακα ή θεραπεύεται για ένα διάστημα και υποτροπιάζει συχνά.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ;

Οι περισσότερες επεμβάσεις στις μέρες μας είναι ασφαλείς, ωστόσο κάθε ιατρική πράξη και μάλιστα χειρουργική επέμβαση, έχει γενικούς κινδύνους όπως αντιδράσεις στην αναισθησία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μόλυνση του τραύματος.Η χειρουργική του θυρεοειδούς έχει όμως επιπλέον ειδική νοσηρότητα, λόγω του ότι ο αδένας έρχεται σε επαφή με το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία από την κάθε του πλευρά καθώς επίσης και με τους παραθυρειδείς αδένες(4), που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του ασβεστίου.Ο τραυματισμός των νεύρων μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα στη φωνή, συνήθως προσωρινή και σπανίως 1-2% μόνιμη. Εξαιρετικά σπάνια και μετά από μόνιμη βλάβη των νεύρων μπορεί να προκληθεί αφωνία.Οι κακώσεις στους παραθυρεοιδείς ή όταν αφαιρεθούν κατά λάθος προκαλούν πτώση του ασβεστίου στο αίμα, που αντιμετωπίζεται με φάρμακα για μερικές εβδομάδες, σπάνια 1-2% δια βίου.

ΠΟΙΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;

Η χειρουργική του θυρεοειδή είναι απαιτητική χειρουργική και χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς καθώς και πολύ καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής, αφού ο αδένας εφάπτεται με τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία και με τους παραθυρεοειδείς αδένες. Κανονικά ο γενικός χειρουργός μπορεί να χειρουργήσει τον θυρεοειδή αφού το διδάσκεται στα πλαίσια της ειδικότητας του, αλλά σε εξειδικευμένους χειρουργούς οι επιπλοκές είναι κατά πολύ λιγότερες. Όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες παγκοσμίως(guidelines) των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, τονίζουν την σημασία τη εξειδίκευσης στη χειρουργική του θυρεοειδούς. Η αμερικανική εταιρεία θυρεοειδούς αναφέρει ένα πρότυπο ΄΄άριστη τεχνική, από καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο χειρουγό’’. Οι επεμβάσεις που γίνονται σήμερα είναι η ολική θυρεοιδεκτομή, η σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή και η λοβεκτομή.
Η πιο σύγχρονη τεχνική είναι η ελάχιστα επεμβατική τεχνική.

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ;

Έχω εκπαιδευτεί από τον κο Γ. Καπελλάκη τον οποίο και θεωρώ αλλά και είναι, ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς θυρεοειδή, παγκοσμίως. Η επέμβαση που διενεργώ, όταν η βλάβη είναι καλοήθης, εντοπίζεται στον ένα λοβό και ο άλλος λοβός είναι φυσιολογικός αφού έχει διενεργηθεί λεπτομερής εργαστηριακός έλεγχος, είναι η λοβεκτομή, αλλά αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συνήθης επέμβαση που διενεργώ είναι η ολική θυρεοειδεκτομή, με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική και όταν χρειάζεται συνοδεύεται από λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου. Η τομή στο δέρμα είναι περίπου 2,5cm, αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ο άρρωστος μετά την επέμβαση θα έχει μια ουλή σε εμφανές σημείο στο λαιμό, για ολόκληρη τη ζωή του. Συχνά αναφέρω ότι η εμπειρία του χειρουργού για τον θυρεοειδή είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της τομής που κάνει, δηλαδή όσο πιο μικρή τομή διενεργεί τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του. Η αφαίρεση του θυρεοειδή που διενεργώ είναι πάντοτε ολική, αυτό σημαίνει ότι το υπόλειμα που αφήνω είναι ελάχιστο και αυτό φαίνεται από τις εξετάσεις που κάνουν μετά από την επέμβαση οι ασθενείς μου. Ένα υπόλειμα μέχρι 3% δείχνει ότι η επέμβαση είναι πολύ καλή, αφού το ανθρώπινο μάτι βλέπει πάνω από το 1%. Εγώ συνήθως και σε ποσοστό 90% των ασθενών μου αφήνω υπόλειμα κάτω του 1%. Η σημασία του υπολείματος είναι τεράστια αφού αν αυτό είναι μεγάλο ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί με το χάπι που θα λαμβάνει μετά την επέμβαση. Ο σπουδαιότερος όμως λόγος είναι ότι από αυτό το υπόλειμα εξαρτάται η πορεία του αρρώστου όταν διαγνωσθεί καρκίνος και συγκεκριμένα, το πόσες συνεδρίες με ραδιενεργό ιώδιο θα χρειαστεί να κάνει ο ασθενής για να καταστραφεί αυτό το υπόλειμα. Σε μερικές περιπτώσεις, δυστυχώς, είναι τόσο μεγάλο που ο άρρωστος χρειάζεται επανεπέμβαση. Αυτό σημαίνει ψυχολογική, σωματική αλλά και οικονομική επιβάρυνση και σίγουρα πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση με αυξημένο ποσοστο πιθανών επιπλοκών. Επίσης δεν δίνω ποτέ σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς μου χάπια ασβεστίου, για να καλύψω κάποια εικόνα υποασβεστιαιμίας. Αυτή η επιπλοκή είναι εξαιρετικά σπάνια στα χέρια μου και γι αυτό το λόγο τα δίνω μόνο όταν και εάν χρειαστεί.
ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ Η ΒΙΟΨΙΑ ΤΗΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ…
Δυστυχώς αυτό δεν είναι σπάνιο. Η φίλη σας σίγουρα δεν χειρουργήθηκε από εξειδικευμένο χειρουργό. Για να της συστήσουν επανεπέμβαση σημαίνει ή ότι το υπόλειμα είναι μεγάλο ή δεν διερευνήθηκε επαρκώς και η βιοψία μετά το χειρουργείο έδειξε ότι πρόκειται για καρκίνο, οπότε πρέπει να αφαιρέσει και τον άλλο λοβό.

ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΩ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;

Δεν είναι πολλοί αυτοί που πραγματικά είναι εξειδικευμένοι με τη χειρουργική του θυρεοειδή. Αν στο νοσοκομείο που θα απευθυνθείτε υπάρχουν χειρουργοί που κάνουν πραγματικά την ίδια επέμβαση με έναν ειδικό και ιδιαίτερα έμπειρο χειρουργό που έχει εξειδικευτεί στις επεμβάσεις του θυρεοειδούς και έχει εξ’ ίσου καλά αποτελέσματα, δηλαδή μικρή τομή(αν σας ενδιαφέρει βέβαια) και ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών, τότε μπορείτε άφοβα να χειρουργηθείτε εκεί, διαφορετικά μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις επέμβασης στο θυρεοειδή ίδιες, δυστυχώς, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα μετά από τη χειρουργική επέμβαση είναι τα ίδια παντού. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να επιλέξετε με σύνεση το που και το ποιος θα σας χειρουργήσει.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ;

Ο ευκολότερος τρόπος για να συγκρίνετε είναι να ξεκινήσετε με αυτές τις απλές ερωτήσεις. Για παράδειγμα:
• Ποιος θα είναι ο χειρουργός σας;
• Τι μέγεθος θα έχει η τομή;
• Αρκεί μια μέρα για να γίνει η εισαγωγή, ο προεγχειρητικός έλεγχος, η επέμβαση και την επομένη να πάρω εξιτήριο;
• Θα πάρετε αγωγή με Ασβέστιο μετά την επέμβαση;
• Μετά από ποιό χρονικό διάστημα θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και τις συνήθεις δραστηριότητες σας;
• Ποια θα είναι η διαδικασία για να σας δει ο χειρουργός σας για αλλαγή του τραύματος ή για να σας αφαιρέσει τα ράμματα;
• Αν χρειαστείτε κάτι μετά από 2-3 ημέρες και είναι αργία, σε ποιόν θα απευθυνθείτε, στον χειρουργό σας ή σε κάποιον εφημερεύοντα ειδικευόμενο;
• Ποια είναι τα ποσοστά των επιπλοκών;

ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΩ ΑΠΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται καλύτερα όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους και αυτό ισχύει για όλες τις επεμβάσεις και για όλες τις εργασίες, σε όλους τους τομείς της ζωής παγκοσμίως. Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων αναγνωρίζει πλέον τη σημασία της εξειδίκευσης στους ενδοκρινείς αδένες και στον θυρεοειδή, όχι μόνο από τον χειρουργό, αλλά και από την υπόλοιπη ομάδα καθώς και από τη μονάδα όπου πραγματοποιείται η επέμβαση.
Τα δικά μας αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, λόγω της εμπειρίας μας μετά από τόσες πολλές περιπτώσεις κάθε χρόνο. Ξεκίνησα θεωρώ με την καλύτερη εκπαίδευση, με εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά κάνοντας τόσες πολλές επεμβάσεις κάθε χρόνο, ακόμη και εγώ έχω βελτιωθεί κατά πολύ.
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ »Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΩ…»
Δυστυχώς ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ύπουλος, είναι σιωπηλός, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια. Αν θέλετε και είναι απολύτως λογικό, μπορείτε να πάρετε και μια δεύτερη και μια τρίτη γνώμη. Αλλά μην γυρνάτε εναγωνίως για να πάρετε την απάντηση που θέλετε εσείς, δηλαδή ότι δεν χρειάζεστε επέμβαση. Αν σας το έχουν πει 2 ή 3 γιατροί εξειδικευμένοι, τότε το πιθανότερο είναι ότι έχετε απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο. Με το να αναζητάτε μια αντίθετη γνώμη, το πιο πιθανό είναι ότι χάνετε πολύτιμο χρόνο. Επιλέξτε τον καλύτερο χειρουργό και χειρουργηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τις καλύτερες τεχνικές.

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ;

Αυτό εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες. Διενεργώ όλες τις επεμβάσεις που χρειάζονται για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, αντιμετωπίζουμε όλες τις παθήσεις που χρειάζονται επέμβαση στο θυρεοειδή είτε για καλοήθεια είτε για κακοήθεια. Αναλαμβάνουμε ασθενείς που είναι σε πολύ καλή γενική κατάσταση μέχρι και αρκετά ηλικιωμένους και πολλές φορές αδύναμους και με διάφορα παράλληλα προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι ασθενείς έρχονται σε εμάς από την αρχή, αλλά μερικές φορές έρχονται και άρρωστοι που έχουν ξαναχειρουργηθεί. Συνήθως το συνολικό κόστος είναι εκπληκτικά προσιτό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς την κάθε περίπτωση για να δώσουμε ακριβείς πληροφορίες. Δείτε την σελίδα της επικοινωνία στην ιστοσελίδα μας και προγραμματίστε μια συνάντηση. Έτσι θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την περίπτωση σας.
Σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι ένα κόστος εξαιρετικά ακριβό και μπορεί να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εσάς το πόσο προσιτό είναι.

ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ;

O θυρεοειδής δεν απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Σε καμμία όμως περίπτωση το ραντεβού σας δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Έχουμε τη δυνατότητα να σας εξετάσουμε και σε μια από τις κλινικές που χειρουργούμε.

Διαβάστε επίσης από

Τσιριγωτάκης Σταύρος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;