Πρόληψη καρδιακών επεισοδίων

Κούσκος Γεώργιος

Καρδιολόγος

Πρόληψη καρδιακών επεισοδίων

«Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί», Ιπποκράτης.

Επειδή τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και σημαντική αιτία ανικανότητας και μειωμένης ποιότητας ζωής, πρέπει όλοι μας να δώσουμε έμφαση στη πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Πρώτα απ’όλα πρέπει να εθιστούμε στη σωστή διατροφή (μεσογειακή διατροφή), να αποφεύγουμε το αλάτι, να ελέγχουμε το βάρος μας, την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τη χοληστερίνη. Επίσης πρέπει να αποφύγουμε το κάπνισμα και να ασκούμαστε καθημερινά για 30λεπτά (π.χ. γρήγορο βάδισμα, ποδήλατο, κολύμπι).

Όσον αφορά τις προληπτικές εξετάσεις ξεκινώντας απ΄την παιδική ηλικία
η ακρόαση φυσημάτων συνήθως χρήζει έλεγχο με Triplex (έγχρωμο υπέρηχο) καρδίας. Επίσης ανάλογα με το οικογενειακό ιστορικό συνιστάται έλεγχος του σωματικού βάρους, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.

Για τα παιδιά που αθλούνται συνιστάται κλινική εξέταση και ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) και σε περίπτωση ένδειξης (ιστορικό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε συγγενή ηλικίας κάτω των 40ετών, φύσημα, αρτηριακή υπέρταση, παθολογικό ΗΚΓ) περαιτέρω έλεγχος με Triplex καρδιάς ή/και δοκιμασία κόπωσης ή/και 24ώρη καταγραφή (HOLTER) ΗΚΓ ή/και αρτηριακής πίεσης.

Στις ηλικίες 20-40 ετών πρέπει να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση και ανά διετία η χοληστερίνη και το σάκχαρο, ειδικά αν υπάρχει παχυσαρκία ή/και οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου ή σακχαρώδους διαβήτη ή ψηλής χοληστερίνης.

Στις ηλικίες μετά τα σαράντα ο παραπάνω έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Επίσης συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος να περιλαμβάνει και τη δοκιμασία κόπωσης ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ήδη κάποιον παράγοντα κινδύνου(αρτηριακή υπέρταση, σάκχαρο, χοληστερίνη) ή είναι καπνιστές ή έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν συστηματική άσκηση. Τέλος για τον έλεγχο της αθηρωμάτωσης συχνά χρειάζεται και υπέρηχος(Triplex) καρωτίδων και κοιλιακής αορτής.

Όλα τα παραπάνω φυσικά αφορούν ασυμπτωματικά άτομα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων(δυσφορία-πόνος στο στήθος με ή χωρίς αντανακλάσεις, δύσπνοια στη προσπάθεια, αίσθημα παλμών, ζάλη-λιποθυμία) πρέπει,άμεσα, να γίνει καρδιολογικός έλεγχος.

Διαβάστε επίσης από

Κούσκος Γεώργιος

Έμφραγμα μυοκαρδίου

5 Αυγούστου 2019

Ανεύρυσμα αορτής

22 Μαρτίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;