Διατροφικοί περιορισμοί κατά τη γαλουχία

Ψαρρού Δέσποινα

Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Διατροφικοί περιορισμοί κατά τη γαλουχία

Είναι όντως συγκεκριμένη η διατροφή που πρέπει να ακολουθεί η θηλάζουσα όπως παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια; Τι ισχύει πραγματικά; Πρέπει να αποκλείονται από το εβδομαδιαίο της διαιτολόγιο τα πράσινα λαχανικά; Βοηθάει η αποχή από τα όσπρια στη μείωση κολικών του μωρού;

Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζεται να κάνει κάτι ξεχωριστό η θηλάζουσα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Απλά να εφαρμόζει μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία τροφίμων. Η ποικιλία αυτή, δίνει καθημερινά ξεχωριστές γεύσεις στο μητρικό γάλα, βοηθά το παιδί να εξοικειώνεται με αυτές και να γνωρίζει τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Συνεπώς, υπάρχει το πλεονέκτημα της ευκολότερης αποδοχής των στέρεων τροφών κατά την εισαγωγή τους, αφού έχει γίνει ήδη η πρώτη επαφή των συγκεκριμένων γεύσεων μέσω του θηλασμού.

Η αποχή από κάποιο τρόφιμο δεν κρίνεται απαραίτητη, εκτός αν είναι αλλεργική η μητέρα. Ακόμη και τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα, καλό είναι να καταναλώνονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο προληπτικός αποκλεισμός τους δεν έχει καμία επιστημονική βάση.

Οδηγίες για αποκλεισμό οσπρίων, μπρόκολου, λάχανου, και γενικότερα πράσινων λαχανικών και γαλακτοκομικών είναι αυθαίρετες και μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές ελλείψεις αν εφαρμοστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα και αέρια στη μητέρα, έχουν να κάνουν καθαρά με το δικό της πεπτικό σύστημα. Το μητρικό γάλα συντίθεται από ό,τι υπάρχει στην κυκλοφορία του αίματος και όχι στο στομάχι και την πεπτική οδό.

Τι ισχύει για τον καφέ;

Τα περισσότερα θηλάζοντα μωρά δεν έχουν καμία ενόχληση με τη μέτρια κατανάλωση καφέ από τη μητέρα (δύο με τρία φλιτζάνια). Σημάδια ότι μπορεί να ενοχλείται το μωρό από την καφεΐνη είναι να φαίνεται περίεργα ανήσυχο, ευερέθιστο και με δυσκολία στον ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να διακόπτεται η κατανάλωσή του για μια με δύο εβδομάδες. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις υπόλοιπες πηγές καφεΐνης, όπως σοκολάτα, τσάι, ενεργειακά ποτά κλπ.

Εκείνο που χρειάζεται πραγματικά προσοχή είναι το αλκοόλ. Η ποσότητα αλκοόλ που κυκλοφορεί στο μητρικό γάλα είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνη που κυκλοφορεί στο αίμα. Άρα, το να αντλήσει η θηλάζουσα το γάλα και να το πετάξει δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα στη μείωση του αλκοόλ από το μητρικό γάλα εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει σχετικός πίνακας τον οποίο μπορεί να συμβουλευτεί, με βάση το σωματικό βάρος και την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλώσει, ώστε να ξέρει πόση ώρα μετά μπορεί να θηλάσει.

Συμβουλές για προληπτικό αποκλεισμό κάποιων τροφίμων κατά τη γαλουχία, συχνά περιορίζουν και δυσκολεύουν αρκετά την καθημερινότητα της θηλάζουσας ως προς τις διατροφικές επιλογές που μπορεί να κάνει. Το αποτέλεσμα κάποιες φορές είναι να επιλέγει η μητέρα τη διακοπή του θηλασμού.

Κάθε μωρό είναι ξεχωριστό. Δεν αφαιρούνται, λοιπόν, αυθαίρετα τρόφιμα ή και ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο. Αν παρατηρηθεί κάποια ενόχληση ή ασυνήθιστη συμπεριφορά στο μωρό μετά την κατανάλωση κάποιου φαγητού, τότε αφαιρείται για λίγες μέρες η ύποπτη τροφή και εισάγεται σταδιακά αργότερα.

Πηγές:

Feeding the New Mother, www.llli.org

Η διατροφή της μητέρας που θηλάζει, http://www.galoucho-lllgr.org

Caffeine, www.llli.org

 

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;