Χριστούγεννα, ώρα για όμορφες στιγμές με την οικογένεια!

Ψαρρού Δέσποινα

Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Χριστούγεννα, ώρα για όμορφες στιγμές με την οικογένεια!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι άμεσα συνδεδεμένες με οικογενειακές στιγμές, ζεστασιά, βόλτες, μπόλικο παιχνίδι για τα παιδιά και φυσικά ωραίες στιγμές με φίλους!

Κάθε χρόνο από αρχές Δεκεμβρίου σχεδόν, ξεκινάμε τον προγραμματισμό μας για τα γιορτινά τραπέζια, τι θα μαγειρέψουμε, τι δώρα πρέπει να αγοράσουμε για παιδιά, ανίψια, βαφτιστήρια! Υπάρχει πάντα το άγχος να τα προλάβουμε όλα, να είναι όλοι ευχαριστημένοι αλλά να μπορέσουμε να ξεκουραστούμε κιόλας!

Είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια, είτε στο ποιος θα κάνει τα ψώνια, ποιος θα φροντίσει να συμμαζέψει, να καθαρίσει το σπίτι είτε φυσικά ποιος θα αναλάβει την προετοιμασία του φαγητού και των νόστιμων γιορτινών γλυκών! Μέσα στο σπίτι μας υπάρχουν εκείνοι οι πολύτιμοι βοηθοί αλλά συνήθως δε τους υπολογίζουμε… Ναι, είναι τα παιδιά! Συνήθως τα αφήνουμε έξω από όλες αυτές τις διαδικασίες για να μην ‘μπλέκονται στα πόδια μας’. Όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετέχουν κι εκείνα με τον τρόπο που μπορούν στην όλη προετοιμασία.

Ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων θα γίνει όταν έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας! Σκεφτόμαστε τι θα μαγειρέψουμε, τι γλυκά θα ετοιμάσουμε οπότε και συμπληρώνουμε τη λίστα για τα ψώνια. Εδώ είναι το πρώτο σημείο που μπορούν να συμμετέχουν και οι μικροί μας βοηθοί! Επιλέγουν εκείνοι τα λαχανικά και τα φρούτα όταν πάμε να ψωνίσουμε, κρίνοντας από το χρώμα και την υφή τους, παίρνουν από τα ράφια τα προϊόντα που αγοράζουμε συνήθως, τσεκάροντας πρώτα την ημερομηνία λήξης, μπορούν ακόμη και να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο προϊόντα συγκρίνοντας τις ετικέτες τροφίμων!

Το δεύτερο σημείο το οποίο μπορούν να συμμετέχουν, εκτός από το να τακτοποιήσουν τα πράγματα στα ντουλάπια, είναι όταν ξεκινήσει η διαδικασία του μαγειρέματος. Ζητάμε να οργανώσουν τα υλικά της συνταγής, να πλύνουν καλά τα λαχανικά, να κόψουν τα τρόφιμα (ανάλογα την ηλικία και τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει κάθε παιδί), να ανακατέψουν το φαγητό στην κατσαρόλα… Και φυσικά στο τέλος, το συμμάζεμα της κουζίνας!

Είναι όμορφο να κάνουμε κάτι με καλή παρέα, πόσο μάλλον όταν αυτή η παρέα είναι το ίδιο μας το παιδί! Είναι λογικό κάποιος να σκεφτεί πως το παιδί θα με καθυστερήσει κι εγώ θέλω να κάνω γρήγορα, το παιδί θα λερώσει περισσότερα σκεύη από ότι αν τα έκανα μόνος-η, είναι κάτι που θέλω να κάνω με ηρεμία και ξέρω πως με το παιδί δε θα γίνει όπως το έχω σκεφτεί… Ναι, όλα αυτά είναι αλήθεια πως θα συμβούν τις πρώτες φορές που θα επιχειρήσει να εμπλέξει κάποιος το παιδί στις διαδικασίες αυτές. Κανείς δεν έμαθε όμως να μαγειρεύει καλά από την πρώτη φορά που το επιχείρησε, κανείς δεν ασχολήθηκε με την κουζίνα χωρίς να λερώσει τους πάγκους ή να λερωθεί ο ίδιος, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν κι οι ποδιές! Χρειάζεται εμπειρία, προσπάθεια, υπομονή και ένας άνθρωπος να σου λέει «δεν πειράζει, μια χαρά τα πήγες, την επόμενη φορά θα τα πας ακόμη καλύτερα».

Τα παιδιά μεγαλώνουν και οφείλουμε στον εαυτό μας αλλά και σε εκείνα να αφιερώνουμε χρόνο, χρόνο ουσιαστικό, που θα κερδίσουν πράγματα από μας, μια εμπειρία, ένα χαμόγελο, μια επιβράβευση, να νιώσουν και τα ίδια πως τα εμπιστευόμαστε και τα υπολογίζουμε.

Μόνο τότε θα ‘φτιάξουμε’ ενήλικες οι οποίοι θα έχουν υγιή σχέση με το φαγητό, που δε θα βαριούνται τις οικογενειακές μαζώξεις, δε θα τους είναι δυσάρεστη η ώρα του φαγητού! Το οικογενειακό τραπέζι έχει μεγάλη δύναμη όταν γίνεται χωρίς πίεση, όταν δεν ακούγονται σχόλια ‘τρώγε’, ‘τίποτα δεν έφαγες πάλι’, ‘σταμάτα να τρως έχεις παχύνει’. Είναι στη φύση των παιδιών να μιμούνται τους γονείς, αφήστε τα να σας δούνε να τρώτε και να μασάτε ήρεμα, να υπάρχει η σαλάτα πάντα στο τραπέζι, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Κάποια στιγμή θα το κατακτήσουν κι εκείνα!

Μπορείτε να αποφασίσετε μαζί μια αγαπημένη σας συνταγή από παραδοσιακό γλυκό, μπισκότα βουτύρου ή ακόμα και βασιλόπιτα, την οποία θα εκτελέσετε παρέα ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα! Φροντίστε αν θέλετε να βρείτε τις πιο υγιεινές εκδοχές…

Βάλτε τις ποδιές σας και ξεκινήστε!

Καλή επιτυχία να έχετε σε ό,τι φτιάξετε, καλά μαγειρέματα, καλές γιορτές και να χαίρεστε τις οικογένειές σας!

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;