Πόσο σωστά θεωρείς πως συντηρείς τα περισσεύματα φαγητού;

Ψαρρού Δέσποινα

Διαιτολόγος – διατροφολόγος

Πόσο σωστά θεωρείς πως συντηρείς τα περισσεύματα φαγητού;

Τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4-60° C, τη λεγόμενη επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (“Danger Zone”).

Μετά το μαγείρεμα, το φαγητό θα πρέπει να διατηρείται ζεστό στους 60° C ή και περισσότερους, για να προληφθεί η ανάπτυξη των βακτηρίων αυτών.

Μέσα σε 2 ώρες από το μαγείρεμα ή αφαιρώντας το από την εστία που το διατηρούσε ζεστό, το περίσσευμα φαγητού πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο, αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί.

Ευπαθή τρόφιμα που παρέμειναν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από 2 ώρες (ή στη 1 ώρα εάν η θερμοκρασία ήταν πάνω από 32° C), θα πρέπει να απορριφθούν, όπως αναφέρει το U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE (USDA)και ο ΕΦΕΤ.

‘Μπορεί να μπει το ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο;’

Ναι, φυσικά και μπορεί ώστε να μην παραμένει στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη, εφόσον δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα.

Η θεωρία του να μην αποθηκεύουμε ποτέ ζεστά φαγητά στο ψυγείο, δεν έχει να κάνει με την αλλοίωση του φαγητού, αλλά γιατί αυτό μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία συντήρησης εντός του ψυγείου, άρα δεν είναι απαγορευτικό και αποτελεί έναν διατροφικό μύθο.

Εάν θες να μην αποθηκεύεις ζεστό φαγητό και βιάζεσαι να επισπεύσεις τη διαδικασία, μπορείς να κάνεις τα εξής:

  • Απόσυρε το σκεύος από την εστία αμέσως μετά το τέλος του μαγειρέματος.
  • Άλλαξε σκεύος, το οποίο δεν θα είναι ζεστό.
  • Μοίρασε σε μερίδες σε ρηχούς και κατά το δυνατό μικρούς περιέκτες (στεγανά γυάλινα ή πλαστικά σκεύη).
  • Κόψε σε μικρότερα τα μεγάλα κομμάτια φαγητού, ώστε να κρυώσουν γρηγορότερα.

Μαρτυρίες

1/ Μα σε δύο ώρες δεν έχει προλάβει να κρυώσει…

– Έχεις δίκιο, γι’ αυτό και προτείνω να ακολουθήσεις τα παραπάνω. Και να θυμάσαι πώς να αφήσεις το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα, σίγουρα δεν είναι ασφαλής επιλογή για σένα…

2/ Ε τώρα χειμώνιασε (λέμε τώρα…), δεν έχει τη ζέστη του καλοκαιριού.

– Θυμήσου πως η επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη είναι 4-60° C, άρα αφορά σε θερμοκρασίες κάθε εποχής.

3/ Χρόνια αυτό κάνουμε και δεν πάθαμε τίποτα…

– Μία καινούρια και έγκυρη πληροφορία είναι ευκαιρία για αλλαγή και βελτίωση όσων ακολουθούσαμε. Μπορεί όντως να μην έπαθες τίποτα, αλλά ίσως κάποια στιγμή να είχες συμπτώματα τροφιμογενούς λοίμωξης (εμετό, ναυτία, διάρροια κλπ) χωρίς να δώσεις σημασία ‘από πού σου ήρθε’.

4/ Εντάξει, αν μυρίζει άσχημα ή φαίνεται αλλοιωμένο, εννοείται το πετάω…

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βακτηρίων, μερικοί τύποι από αυτούς μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και κάποιοι άλλοι όχι. Τα βακτήρια εκείνα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενές νόσημα, δεν επηρεάζουν τη γεύση, το άρωμα και την εμφάνιση του τροφίμου.

Σου φάνηκε περιττή ως πληροφορία αρχικά;

Σκέψου πόσα πράγματα κάνουμε λάθος συστηματικά στην καθημερινή διαχείριση του φαγητού…

Πριν πεις ‘πώς να πετάξω τόσο εύκολα φαγητό;’, σκέψου πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου για το ανοσοποιητικό σου!

Να φροντίζεις τον εαυτό σου λιγάκι περισσότερο!

 

Πηγές

Leftovers and Food Safety, https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/food-safety-basics/leftovers-and-food-safety

Εγχειρίδιο: Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι,https://www.efet.gr/files/egxeiridio.pdf?fbclid=IwAR1xJiumcHPe9ZSrMgXbM0HtC7zNN-_Dv5b3dtQHIHBUoHJ985QkkfOKnYU

Food Safety Myths, https://doh.wa.gov/you-and-your-family/food-safety/food-safety-myths

 

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;