Ημικρανία και βελονισμός

Τάκας Θεόδωρος

Φυσικοθεραπευτής

Ημικρανία και βελονισμός

Η ημικρανία είναι μια σοβαρή μορφή πονοκεφάλου και είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά (≈12% του πληθυσμού).

Πρόκειται για ένα νευρολογικό σύνδρομο, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως ότι είναι μονόπλευρος, έχει αφόρητο πόνο με μορφή παλμού ή καψίματος και συχνά συνοδεύεται με αύρα, ναυτία, φωτοφοβία, ηχοφοβία και έμετο. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ημικρανιών με τριπλάσιες πιθανότητες εάν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό. Επίσης εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα στις γυναίκες πιθανόν λόγω ορμονικών διαταραχών, με αρχή εμφάνισης κατά την εφηβεία και κορύφωση μεταξύ 40-50 έτη.

Οι πιο συνήθεις παράγοντες για την έναρξη ημικρανιών είναι:

• Στρες – Συναισθηματική κατάσταση
• Ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες
• Αλλαγές στην καθημερινότητα (αλλαγές στον ύπνο, στην δουλειά)
• Τροφές [καφές, σοκολάτα, παστό, τουρσί, επεξεργασμένα κρέατα (μπέικον, σαλάμι, χοτντογκ), συντηρητικά που περιέχουν νιτρώδη, διαιτητικά προϊόντα όπως ασπαρτάμη και αλκοόλ]
• Περιβαλλοντικές μεταβολές (μεγάλο υψόμετρο, απότομη αλλαγή θερμοκρασίας)
• Φάρμακα με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες
• Άλλοι παράγοντες (έντονη σωματική δραστηριότητα, φώτα, ήχος, κάπνισμα)

Οι ημικρανίες διαχωρίζονται σε οξείες και χρόνιες ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισης τους. Η αντιμετώπιση τους κυρίως γίνεται με την λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως παρακεταμόλη και μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τριπτάνες, ανταγωνιστές ντοπαμίνης, βενζοδιαζεπίνες και ναρκωτικά αναλγητικά (κωδεΐνη, μορφίνη, δεξτροπροποξυφαίνη).

Ο βελονισμός αποδεδειγμένα πλέον, βάσει ερευνών, έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην θεραπεία των ημικρανιών, αλλά και άλλων ειδών πρωτοπαθών κεφαλαλγιών και σε σύγκριση με φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην ημικρανία ο βελονισμός έχει στόχο την μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της έντασης των κρίσεων με επακόλουθο την μείωση της φαρμακευτικής αγωγής. Κατά την διάρκεια της ημικρανιακής κρίσης ο βελονισμός δεν έχει παυσίπονη δράση και προτιμότερο είναι η έναρξη των συνεδρίων βελονισμού να γίνει στο μεσοδιάστημα των κρίσεων για το μέγιστο αποτέλεσμα.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση βελονών σε διάφορα μέρη του σώματος επιδρά στα κέντρα διαβίβασης του πόνου μειώνοντας τον, όπως και στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση που μας προκαλεί ο πόνος και την αύξηση της παραγωγής ουσιών όπως των ενδορφινών.

Επίσης η χρήση της τεχνικής της ξηράς βελόνας (DryNeedling) που βοηθά στην χαλάρωση των μυϊκών σπασμών στους αυχενικούς και ινιακούς μύες έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ημικρανίας. Επιπρόσθετα η αποτελεσματικότητα του βελονισμού στο νευρικό σύστημα μεγαλώνει και μονιμοποιείται όταν ερεθίσουμε κάποιες βελόνες με ρεύμα χαμηλής συχνότητας και έντασης (Ηλεκτροβελονισμός).

Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού τεχνικών βελονισμού ως απομακρυσμένα σημεία βελονισμού για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον εκάστοτε ασθενή όπως κρανιοβελονισμού, Ωτοβελονισμού, κοιλιακού βελονισμού κ.α.

Το μεγάλο θετικό του βελονισμού είναι ότι δεν έχει παρενέργειες, είναι ανώδυνος ( όταν γίνεται από κάποιον εξειδικευμένο) και ότι δεν αντιμετωπίζει μόνο το σύμπτωμα, αλλά ταυτόχρονα επαναφέρει την ομοιόσταση του σώματος που πιθανόν έχει διαταραχθεί (στρες, αυπνία, ίλιγγος, κατάθλιψη, υπέρταση).

Στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Μυτιλήνης  ο επιστημονικός υπεύθυνος Φυσικοθεραπευτής, Βελονιστής Θοδωρής Τάκας είναι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία, ενημέρωση και διευκρίνιση πάντα με σεβασμό και επιστημονική υπευθυνότητα σε κάθε σας ανάγκη.

Διαβάστε επίσης από

Τάκας Θεόδωρος

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;