Νερό και ενυδάτωση

Αμπατζή Χριστιάνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Νερό και ενυδάτωση

Καλοκαίρι και η ζέστη στο κόκκινο. Πολλά μπάνια για δροσιά, πολλά φρούτα και φυσικά πολύ νερό!

Το 60% του βάρους του σώματος μας είναι νερό. Είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του, καθώς και για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στο σώμα και του οξυγόνου στα κύτταρα. Περίπου το 70-80% των μυών μας και των νεφρών μας αποτελούνται από νερό. Μη ξεχνάμε πως το νερό αποτελεί βασικό διαλύτη σε βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω όμως ημερησίως;

– Σε γενικές οδηγίες, έχουμε 2 λίτρα περίπου οι γυναίκες και 2,5 λίτρα περίπου οι άντρες (καθαρό νερό και άλλες πηγές). Υπάρχουν άλλες οδηγίες που μας λένε 1 γραμμάριο νερού ανά καταναλισκόμενη θερμίδα. Δηλαδή για μία γυναίκα που καταναλώνει 1500 θερμίδες ημερησίως, είναι 1,5 λίτρο νερό. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το κάθε οργανισμό.

– Κάθε οργανισμός, επίσης, χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες, γιατί διαφέρει και η δραστηριότητα που κάνει μέσα στη μέρα. Άλλες ανάγκες έχει ένας αθλητής, άλλες ένα παιδί στην ανάπτυξη και άλλες κάποιος που κάνει καθιστική ζωή.

– Μην ξεχνάμε και την εφίδρωση του καθενός και πόσα υγρά χάνει από την δραστηριότητα που κάνει.

– Για την έντονη φυσική δραστηριότητα χρειάζονται άλλες ποσότητες υγρασίας στο σώμα, γιατί έχουμε και μεγαλύτερες απώλειες από αυτή. Εκεί καλό θα είναι να αναπληρώνονται τα υγρά με τη μορφή των ηλεκτρολυτών, καθώς θα έχουν χαθεί από τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

– Τα άτομα, επίσης, μεγάλης ηλικίας θα πρέπει να καταναλώνουν άφθονο νερό, όχι μόνο όταν διψάνε.

Το νερό στο σώμα μας δεν προέρχεται μόνο από το νερό που καταναλώνω μέσα στη μέρα. Προέρχεται από τα τρόφιμα , από τα υγρά που πίνω (νερό και μη αλκοολούχα ποτά). Τα άλλα υγρά που καταναλώνουμε, περιέχουν νερό αλλά περιέχουν και πολλές φορές ζάχαρη και θερμίδες, για αυτό καλύτερα τα αναψυκτικά και τα τυποποιημένα προϊόντα να αποφεύγονται. Το αλκοόλ, τώρα, περιέχει νερό το οποίο χάνεται από τα ούρα, οπότε δεν αποτελεί καλή πηγή ενυδάτωσης.

Το σώμα μάς δίνει τα σημάδια του για την ενυδάτωση και τη δίψα. Συνήθως, λέμε να πίνουμε παραπάνω νερό όταν τα ούρα μας είναι κίτρινα, όταν έχουμε συνέχεια το αίσθημα της δίψας, όταν έχουμε ξηρό δέρμα ή όταν ιδρώνουμε πολύ και δεν αναπληρώνουμε τα υγρά. Θα πρέπει να ξέρουμε όμως, πως όταν πίνω αρκετό νερό και δεν το αποβάλλω από τα ούρα μου, τότε το κρατάω μέσα μου και κάνω κατακρατήσεις. Για αυτό θα πρέπει να δω μέχρι που αποβάλλω το νερό που πίνω για να κρατάω αυτήν την ποσότητα!

Διαβάστε επίσης από

Αμπατζή Χριστιάνα

Αγαπημένη μου δίαιτα…

29 Ιανουαρίου 2020

Πρωτεΐνη και οστεοπόρωση

29 Ιανουαρίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;