Ο δεκάλογος για τη σωστή διατροφή των παιδιών

Αμπατζή Χριστιάνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο δεκάλογος για τη σωστή διατροφή των παιδιών

Προσπαθείτε να πείσετε το παιδί να ακολουθήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής και δυσκολεύεστε;

Παρακάτω θα δείτε 10 ιδέες, που ίσως σας βοηθήσουν λίγο παραπάνω:

1.       Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες με τα γεύματα ή τα σνακ σας. Προκαλέστε έτσι το παιδί σας να σας μιμηθούν.

2.       Ψωνίστε φαγητό και τρόφιμα μαζί του και εξηγήστε του την προέλευση κάθε τρόφιμου και τι μπορεί να μας προσφέρει.

3.       Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα και «χρίστε» το παιδί βοηθό σας στο μαγείρεμα. Κάντε μια πιο υγιεινή συνταγή με λιγότερες θερμίδες αλλά να θυμίζει αυτό που του αρέσει.

4.       Ανταμείψτε το παιδί για τη συμβολή του στην κουζίνα και τις επιτυχίες του.

5.       Επιδιώξτε οικογενειακά γεύματα φροντίζοντας το κλίμα γύρω από το τραπέζι να είναι ευχάριστο.

6.       Προγραμματίστε το εβδομαδιαίο μενού της οικογένειας με ποικίλα τρόφιμα, προκειμένου το παιδί να εξοικειώνεται με τις διαφορετικές γεύσεις.

7.       Περιορίστε το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης. Η χρήση της να μη γίνεται για περισσότερο από 2-3 ώρες την ημέρα. Επίσης αποφεύγετε το οικογενειακό γεύμα να γίνεται με ανοιχτή τηλεόραση.

8.       Να είστε σωματικά ενεργοί. Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα, περπατήστε, τρέξτε και παίξτε μαζί με το παιδί.

9.       Γίνετε ένα καλό υγιεινό πρότυπο. Σερβίρετε φαγητά που να αρέσουν στο παιδί και δοκιμάστε νέες γεύσεις όταν το παιδί είναι πολύ πεινασμένο.

10.   Εμπιστευτείτε το ένστικτο της πείνας του παιδιού. Μην επιμένετε να τελειώσει το πιάτο εάν δεν το επιθυμεί. Διδάξτε του να σερβίρεται μόνο του, βάζοντας τη σωστή ποσότητα φαγητού.

 

Διαβάστε επίσης από

Αμπατζή Χριστιάνα

Νερό και ενυδάτωση

16 Ιουλίου 2020

Αγαπημένη μου δίαιτα…

29 Ιανουαρίου 2020

Πρωτεΐνη και οστεοπόρωση

29 Ιανουαρίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;