Όταν πέφτουν οι πρώτες βροχές, τα σαλιγκάρια βγαίνουν!

Αμπατζή Χριστιάνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Όταν πέφτουν οι πρώτες βροχές, τα σαλιγκάρια βγαίνουν!

Το Σαββατοκύριακο έπεσαν τα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη και εμείς στο χωριό πήγαμε από πολύ νωρίς για τι άλλο… για σαλιγκάρια! Αυτά τα μικρά πλάσματα ή που θα τα λατρέψεις ή θα τα σιχαθείς!

Από την αρχαιότητα, ο Ιπποκράτης διαπίστωσε πως με την επάλειψη της αφρώδους βλέννας τους στο ανθρώπινο δέρμα καταπολεμάται η ξηρασία του και του προσδίδει καθαρή και λαμπερή όψη. Ο Γαληνός τα θεώρησε ωφέλιμα για την κήλη ενώ ο Πλίνιος για τους πόνους του στομάχου. Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, οι λεκτίνες ,γλυκοπρωτεϊνες που απομονώθηκαν από το είδος Helix pomatia, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση των μεταστάσεων σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.

Τα σαλιγκάρια είναι ευρέως γνωστά σε πολλά μέρη και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, οι χοχλιοί οι μπουμπουριστοί στην Κρήτη, τα βραστά μικρά σαλιγκάρια στην Κύπρο, ενώ στη Λέσβο τους κάνουμε και στιφάδο!

Ανήκουν στην κατηγορία του κρέατος με πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο (60-90 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια κρέατός τους) ενώ έχουν υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία και περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα ( συντελούν στη μείωση της χοληστερίνης). Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σελήνιο , φώσφορο , μαγνήσιο και βιταμίνες.

Τέλος, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο είναι ωφέλιμο καθώς περιέχει Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Αυτά τα οξέα είναι ιδανικά για το δέρμα γιατί διατηρούν τα κύτταρα του ενυδατωμένα, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην αντιμετώπιση της προβληματικής επιδερμίδας και δρουν προληπτικά σε αλλεργίες.

Τα σαλιγκάρια , πέρα από τη μαγειρική και τη φαρμακευτική τους χρήση, χρησιμοποιούνται και στην κοσμετολογία ως προϊόν ενυδάτωσης και περιποίησης δέρματος. Η βλέννα τους αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστίνη , πρωτεΐνες του συνδετικού ιστού, που προσδίδουν ενυδάτωση και ελαστικότητα στο δέρμα. Περιέχουν, επίσης, γλυκολικό οξύ , το οποίο εισχωρεί στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος και την αναγεννητική ικανότητα των κυττάρων.

Ελπίζω να είστε από αυτούς που τους αγαπούν!

Υ.Γ. Eμείς εδώ στη Λέσβο τους αποκαλούμε ΣΑΛΙΑΚ!

https://www.ellinikigeorgia.gr/diatrofiki-kai-farmakeutiki-axia-ton-saligkarion/

Διαβάστε επίσης από

Αμπατζή Χριστιάνα

Νερό και ενυδάτωση

16 Ιουλίου 2020

Αγαπημένη μου δίαιτα…

29 Ιανουαρίου 2020

Πρωτεΐνη και οστεοπόρωση

29 Ιανουαρίου 2019

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;