Ο Αγιοβασίλης στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας

Ο Αγιοβασίλης στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας

Ο Αγιοβασίλης στις μέρες μας αντιμετωπίζει θεμελιώδη υπαρξιακά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια δε και λόγω της πανδημίας η ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων φαίνεται να έχει πληγεί σοβαρά, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας, με τίτλο: «COVID-19 Mental health international for the General Population (COMET-G) Study», έδειξαν ποσοστό κλινικής κατάθλιψης στο 18% του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα και σοβαρότατο στρες σε ένα άλλο τόσο ποσοστό ανθρώπων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της πανδημίας Covid-19.

Ο Αγιοβασίλης της χαράς, της αγάπης, της προσφοράς, της παιδικότητας και της δημιουργίας των παλαιότερων ετών, που και πριν την πανδημία ήταν συνδεδεμένος περισσότερο με υλικά πράγματα, θα ξεκινήσει και φέτος  το ταξίδι του από την Καισαρεία  και ο σάκος του δεν θα εμπεριέχει  τρενάκια, ξύλινα αλογάκια, κούκλους που περιμένουν να συναρμολογηθούν, φιγούρες που κάποιο παιδί θα πρέπει να ζωγραφίσει, αστείους πιερότους, κατασκευές και εφευρέσεις για μικρούς εξερευνητές.

Θα εμπεριέχει δυστυχώς, τάμπλετ, γκάτζετ, playstation και video games. Έτσι ο Αγιοβασίλης που άλλοτε ευνοούσε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία μεταξύ των γονιών και των παιδιών, θα συμβάλει κι αυτός στη μαζική κατανάλωση, τον εθισμό και την υποκουλτούρα. Κι όμως, ιδίως αυτή την περίοδο, η επένδυση στη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη βελτίωση των διαπροσωπικών και οικογενειακών σχέσεων, την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων θα έφτανε και θα περίσσευε και θα λειτουργούσε άκρως λυτρωτικά και θεραπευτικά για όλους. Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις  βελτιώνονται μόνο και έξω από επαγγελματικά και υλικά συμφέροντα. Ιδίως τις ημέρες των Χριστουγέννων το βασικό γνώρισμα που οφείλει να κυριαρχεί είναι αυτό της αγάπης.

Το στρες εξάλλου,  που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικογένεια με τα αυξημένα επίπεδα ανεργίας και την οικονομική ανασφάλεια σε συνδυασμό με την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι σε πολλές περιπτώσεις, λόγω καραντίνας, έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ψυχισμό των ανθρώπων.

Ένας σύγχρονος Αγιοβασίλης λοιπόν, θα  καλούνταν να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί σε μια σύγχρονη αντικοινωνική πραγματικότητα. Ένας Αγιο βασίλης που δυστυχώς έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό και πριν από την πανδημία τον ρόλο του και τον δρόμο του στο μυαλό και στις ψυχές των ανθρώπων.

Από πολλούς ενήλικες ακούμε ότι τα Χριστούγεννα είναι για τα παιδιά, αλλά από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι έχουν δικαίωμα και αυτοί στην χαρά και στην ξεγνοιασιά που προσφέρει η μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για να νιώσει κάποιος το πνεύμα της αγάπης και να το μεταδώσει με τη σειρά του στα παιδιά.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα χαράς και ευφορίας, όπως των Χριστουγέννων, ο ψυχισμός των ανθρώπων βρίσκει και πάλι τον αρχικό του δρόμο, τον δρόμο που όλοι τείνουμε να περπατήσουμε από την ημέρα της γένεσης μας, τον δρόμο προς το καλό. Κανένας άνθρωπος πάνω στην γη δεν τείνει προς το κακό.

Όλοι τείνουμε προς το καλό. Αυτοί που κάνουν το κακό είναι οι άνθρωποι που πιέζουν τον ψυχισμό τους πάρα πολύ για να απωθήσουν αυτό το μεγάλο συναίσθημα που ονομάζουμε αγάπη και φυσικά αυτή η μεγάλη καταπόνηση του ψυχισμού, φέρνει τεράστια προβλήματα στον ίδιο τον άνθρωπο. Άγχος, εποχική μελαγχολία, διαταραχές στο συναίσθημα και την διάθεσή του.

Όλοι χρειαζόμαστε τους υπόλοιπους ανθρώπους, διότι είμαστε κοινωνικά όντα (όπως έχει πει ο Αριστοτέλης) και έτσι ιδιαίτερα αυτή την μεγάλη γιορτή δεν πρέπει να μένει κανείς μόνος του.

Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το πνεύμα το Χριστουγέννων ως προς την αγαλλίαση της ψυχής μας και ας μεταδώσουμε αυτό το μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας στα παιδιά μας και σε όλο τον κόσμο. Χάνονται αξίες και ιδανικά σε αυτή την εποχή που ζούμε. Τουλάχιστον ας κάνουμε να μην χαθεί το πιο θετικό μήνυμα στον κόσμο –« Η Γέννηση του Χριστού».

Στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας λοιπόν και ο Αγιοβασίλης, για να μπορέσει να ξαναβρεί το χαμένο νόημα της ύπαρξης του και να συμβολίσει ξανά πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά στο συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη του, ενσυναίσθηση, επικοινωνία, εφευρετικότητα και δημιουργία.

Καλές γιορτές σε όλες και όλους!!!

Διαβάστε επίσης από

Νταγλαράκης Ηλίας

Ναρκωτικά και εφηβεία

20 Οκτωβρίου 2022

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;