Αυτοδιοικητικές Εκλογές στην Ελλάδα: Η Επικοινωνία των παρατάξεων και ο ρόλος των ειδικών επικοινωνιολόγων

Αυτοδιοικητικές Εκλογές στην Ελλάδα: Η Επικοινωνία των παρατάξεων και ο ρόλος των ειδικών επικοινωνιολόγων

Τα κόμματα ως έμψυχες ομάδες καλούνται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εκφράσουν την ιδεολογία τους, τις θέσεις τους και το πρόγραμμα τους όσο καλύτερα γίνεται, για να γίνουν κατανοητά από το εκλογικό σώμα. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι αναζητούν ειδικούς για να κατευθύνουν την προσπάθεια τους να ¨μαζέψουν¨ ψήφους για να ανέβουν στην εξουσία και φυσικά, όποιο κόμμα επικοινωνήσει καλύτερα με το λαό, αυτό θα κερδίσει τις εκλογές και θα υλοποιήσει το δικό του πρόγραμμα, που κατά την γνώμη του είναι αυτό που θα βγάλει την χώρα από το «αδιέξοδο».

Οι ειδικοί, όταν αναλαμβάνουν ένα κόμμα ή έναν πολιτικό, πρώτο τους μέλημα πρέπει να είναι η αλήθεια, δηλαδή πρέπει να χαράζουν τέτοια επικοινωνιακή πολιτική που θα εκφράζει τα θετικά του κόμματος ή του πολιτικού και όχι να προσπαθούν να δείξουν τα αρνητικά του κόμματος για θετικά (αυτό βέβαια είναι παραπλανητικό και πολύ επικίνδυνο και τις περισσότερες φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα για το κόμμα ή για τον πολιτικό ήταν αρνητικό). Οι ειδικοί – σύμβουλοι επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίοδο των εκλογών, διότι λάθη δεν συγχωρούνται αλλά και δύσκολα διορθώνονται. Γι’ αυτό συνήθως βλέπουμε από τους αρχηγούς των κομμάτων ή τους υποψηφίους γενικότερα να είναι θετικοί, ενώ σπάνια θα δούμε κόμμα στις εκλογές να ακολουθεί αρνητική γραμμή.

Η αρνητικότητα ως προς την επικοινωνία στις εκλογές και ως προς τους σύμβουλους επικοινωνίας έρχεται από τα λεγόμενα «επικοινωνιακά tricks», που τόσο συχνά ακούμε ως κάτι το κακό. Αλλά, ας αναρωτηθούμε πόσες φορές στην ζωή μας ενώ είμαστε θυμωμένοι δείχνουμε ότι δεν είμαστε, γιατί θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη κάποιου σημαντικού ανθρώπου για εμάς. Έτσι, πριν συναντηθούμε με τον άνθρωπο αυτόν ακούμε χαρούμενη μουσική για να μας φύγει ο θυμός ή του χαμογελάμε συνέχεια. Για τα κόμματα ή για τους πολιτικούς, αυτός ο σημαντικός άνθρωπος είναι το εκλογικό σώμα, δηλαδή όλοι εμείς. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας από την πλευρά τους εφευρίσκουν τέτοια τεχνάσματα, ώστε να μπορέσει το κόμμα ή ο πολιτικός να δείξει τον καλύτερο του εαυτό στο εκλογικό σώμα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του και παράλληλα την ψήφο του. Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι ο καλύτερος τους εαυτός δεν μπορεί να είναι ψεύτικος, γιατί δεν θα μπορέσει να κρατήσει για πολύ και θα αποκαλυφθεί και τότε το εκλογικό σώμα θα τους τιμωρήσει με τον να μην τους εμπιστευθεί ξανά.

Οι σύμβουλοι επικοινωνίας πρώτα ψυχολογούν και αξιολογούν τον πολιτικό ή το κόμμα και μετά χαράζουν την επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας δεν είναι μάγοι ούτε μπορούν να κάνουν το ακατόρθωτο. Αυτό που κάνουν είναι να βγάλουν στην επιφάνεια κάτι που ήδη υπάρχει και να το «ντύσουν» με θετικότητα καθώς επίσης να το προσαρμόσουν στην ιδεολογία και στο χαρακτήρα του κόμματος ή του πολιτικού.

Είναι οι άνθρωποι που ερευνούν και μελετούν τις δημοσκοπήσεις, δηλαδή τα ¨θέλω¨ του λαού για να προσαρμόσουν το πρόγραμμα και το ύφος του κόμματος ή του πολιτικού ανάλογα. Αυτό φέρνει πολλές φορές στην επιφάνεια τις ανάγκες του λαού που ποτέ δεν θα υπολόγιζαν τα κόμματα ή οι πολιτικοί ότι θα μπορούσαν να υφίστανται και το σημαντικότερο: οι σύμβουλοι επικοινωνίας υποχρεώνουν τα κόμματα ή τους πολιτικούς στο βωμό της ψηφοθηρίας να δεσμευτούν ενώπιον του λαού ότι θα δώσουν λύσεις στις ανάγκες αυτές.

Συμπερασματικά, η επικοινωνία ανάμεσα στα κόμματα και στους πολιτικούς φέρνει καλά αποτελέσματα στην κοινωνία, γιατί προβάλει ανάγκες που δεν γνωρίζει η κεντρική εξουσία αλλά ανεβάζει και το επίπεδο στην διεξαγωγή των εκλογών, διότι ένας καλός σύμβουλος επικοινωνίας δεν ακολουθεί αρνητική προεκλογική πλατφόρμα και έτσι οι εκλογές γίνονται σε ήρεμο πολιτικό κλίμα. Από την άλλη, όποιος προσπάθησε στο παρελθόν (και η ιστορία μας διδάσκει) να κερδίσει εκλογές με ψεύτικους χαρακτήρες, όχι μόνο έχασε τις εκλογές αλλά έχασε και την αξιοπιστία του.

Μέριμνα όλων θα πρέπει να είναι να βγαίνουν οι πραγματικές ανάγκες του λάου στην επιφάνεια, να διεξάγονται οι εκλογές σε ήρεμο πολιτικό κλίμα, να μην υπάρχουν υπερβολές και να βγαίνουν τα καλά χαρακτηριστικά των πολιτικών, έτσι ώστε ο λαός να επιλέγει τον καλύτερο!

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους τις υποψήφιες και τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους!

Διαβάστε επίσης από

Νταγλαράκης Ηλίας

Ναρκωτικά και εφηβεία

20 Οκτωβρίου 2022

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;