Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Η εξάρτηση από το αλκοόλ και οι επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Η εξάρτηση από το αλκοόλ και οι επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων

Οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ εμφανίζουν ακραίες ψυχολογικές μεταβολές στη διάθεσή τους που εκφράζονται με έντονη σεξουαλική και επιθετική συμπεριφορά, αδιαφορία για κοινωνικές και επαγγελματικές συμβάσεις, έκπτωση στην προσοχή, τη μνήμη και την κριτική σκέψη, κατάθλιψη που αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας, ροπή προς ατυχήματα παντός τύπου ακόμη και εν ώρα εργασίας κ.α.

Έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι που προέβησαν σε βίαιες εγκληματικές πράξεις βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ κατά την ώρα της επίθεσης σε ποσοστό 70% περίπου. Αυτό δικαιολογείται, αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ψυχολογικές άμυνες που συγκρατούν τις επιθετικές συμπεριφορές των ανθρώπων, εξασθενούν όταν εκείνοι βρίσκονται σε κατάσταση μέθης. Η κατάχρηση αλκοόλ και η ροπή προς τη βία έχουν κοινές αιτίες, καθώς ο ένας παράγοντας ενισχύει τον άλλο και συμβάλλει στην εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών στην πράξη.

Το αλκοόλ επιδρά διαφορετικά στο γυναικείο από ότι στον ανδρικό οργανισμό, αφού οι γυναίκες μεθούν πιο εύκολα από τους άνδρες ακόμη κι αν καταναλώνουν την ίδια ακριβώς ποσότητα ποτού με αυτούς. Αυτό συμβαίνει γιατί ο γυναικείος οργανισμός διαθέτει αναλογικά μικρότερη ποσότητα νερού από
ότι ο ανδρικός. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ δεν παρουσιάζουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού ή κληρονομικότητα. Άλλοι παράγοντες εμφανίζονται ως πιο ουσιαστικοί και ευθύνονται για τη γένεση αυτού του φαινομένου. Αυτοί είναι η μοναξιά, που στις μέρες μας την βιώνουμε έντονα και στην ακραία μορφή της, η απομόνωση, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι τραυματικές εμπειρίες, όπως το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία, η κοινωνική και οικονομική πίεση, η ανεργία, τα διαπροσωπικά προβλήματα και τα κακά κοινωνικά πρότυπα που επηρεάζουν πιο πολύ τους νέους ανθρώπους.

Στις μέρες μας η κατάχρηση αλκοόλ ανάμεσα στους νέους αποτελεί ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών. Η κατάχρηση κρύβει την πιθανότητα ενός μεγάλου κινδύνου, αυτού της εξάρτησης, καθώς το ποτό έχει γίνει ένα σπουδαίο κομμάτι της ζωής των νέων ανθρώπων. Το μεγαλύτερο ποσοστό ενηλίκων αλκοολικών ξεκινά από υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Οι νέοι που πίνουν υπερβολικά, φαίνεται πως έχουν μια ιδιαίτερη ανάγκη να αισθανθούν δυνατοί και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Ένας δυστυχισμένος νέος έχει ανάγκη από κάτι που θα τον ευθυμήσει, που θα τον κάνει να αισθανθεί ισάξιος με τους συνομηλίκους του. Ένας δυστυχισμένος ενήλικας θα συνεχίσει να πίνει, γιατί διαφορετικά θα του είναι αδύνατον να νιώσει ανακούφιση.

Το αλκοόλ αποτελεί καταναγκασμό. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι όλοι όσοι κάνουν χρήση αλκοόλ έχουν συναισθηματικά προβλήματα ή ότι διακινδυνεύουν την ψυχική τους υγεία. Κινδυνεύουν όμως να εθιστούν «τυχαία», διότι δεν έχουν εκτιμήσει σωστά τους κινδύνους στο σύνολό τους, κάτι που δείχνει τη μεγάλη σημασία της ενημέρωσης γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Διαβάστε επίσης από

Νταγλαράκης Ηλίας

Ναρκωτικά και εφηβεία

20 Οκτωβρίου 2022

Ο πιο ενημερωμένος κατάλογος ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στο Βόρειο Αιγαίο.

Join us

Είστε γιατρός;